Apps : Pace Runkeeper vs Pace Suunto

Saya dah test kedua-dua so ini yang saya dapat listkan.

1. Mana yang senang?
Tengok Pace dekat jam lagi senang sebab mudah. Nak tau je terus angkat tangan berbanding dengan tengok Pace dekat iPhone.

2. Mana yang senang? Pt 2
Dekat jam jugak senang sebab besar gila berbanding dengan iPhone. Unless Runkeeper adjust interface dia kasi average Pace tu besar sikit. Pada saya yang penting adalah Average Pace. Bukan current Pace. Tapi ini ikut oranglah.

3. Mana yang senang? Pt 3
Dekat jam senang jugak. Sebab, kalau iPhone, sama ada kita lari pegang iPhone (which is nonsense) atau kita simpan iPhone pada arm band dekat lengan. So still, tengok kat tangan jugak yang senang.

Walau bagaimanapun, saya dapati, Pace Suunto dengan Pace Runkeeper, dalam larian yang sama, menghasilkan Pace yang berbeza. Yang ini saya tak tahu kenapa. Mungkin jam lebih sensitif dan dibuat specific untuk larian, atau iPhone punya sensitiviti tidak. Saya cuba search pasai-pa tapi tak jumpa lagi.

Dan lagi satu, saya dah pakai Runkeeper agak lama, so nak fokus pada Suunto macam sengal sikit. Runkeeper memang fokus apps dia pada larian so banyak features, manakala Suunto Ambit saya ni lebih kepada Explorer dan untuk larian ni sipi-sipi. Mungkin kalau beria nak fokus pada larian boleh beli Suunto yang khas untuk running.

Artikel yang berkaitan :
Lari : Pace
Lari : Pace Pt 2
Lari : Pace Pt 3 – Pace Style
Lari : Pace Pt 4 – Pace Chart
Apps : Pace Pt 5 – Pace Calculator
Lari : Pace Pt 6
Apps : Pace Calculator
Apps : Pace larian dalam Runkeeper
Apps : Pace larian dalam Suunto
Apps : Pace Runkeeper vs Pace Suunto
Running Rules Pt 18 : The Even-Pace Rule

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_