Apps : Runkeeper new branding

rebrand_blog_image

8H6A52-2UysB8AAAAASUVORK5CYIIunkeeper, kalau anda buka baru-baru ini, (kalau anda pakai runkeeperla), anda akan dapati logo orang lari pada skrin mula apps dah ditukar dengan logo baru. Logo huruf “R” yang terbina dari silangan tali kasut. Rupa-rupanya, pada 23 Julai baru ini, Runkeeper sudah lancar branding baru dengan slogan “Everyone. Every Run” atau dalam bahasa melayunya, “Setiap orang. Setiap Larian”.

Mengikut bacaan saya, tali kasut ini bermaksud setiap lokasi larian yang runners telah pergi, setiap cara bagaimana seseorang menjadi / berubah kepada runners, dan juga bilangan tempat lari dan jalan yang masih belum dilalui.

mobile-index-rk-logo

Screen Shot 2015-07-29 at 12.08.49 AM

Branding baru ini juga adalah fokus Runkeeper untuk lebih dekat kepada runners, dan menghasilkan lebih ramai runners. Falsafah Runkeeper adalah bukan berkaitan perlumbaan, pertandingan, atau siapa lebih kuat tetapi lebih kepada inspirasi, support dan motivasi. Dalam erti kata lain, Runkeeper melihat usernya lebih kepada untuk perbaik diri, instead of menjadi no 1 dikalangan semua.

– Semangat sebenar seorang runners saya kira.

Akhir, dikatakan juga ini adalah chapter baru bagi Runkeeper walaupun tidak diketahui apa chapter itu.

My Opinion :

1. Logo baru memang lagi cantik dari logo lama. Esp. Font tu. Yang lama macam zaman saya kat sekolah tahun 1996. Font bubble-bubble ni teringat saya kat dewan makan sekolah saya punya kata-kata yang ditulis dari polistrin.

2. Logo mamat lari diganti dengan tali kasut, mungkin lebih rapat dengan semua user. Sebab mamat lari tu lelaki tapi tali kasut, boleh jadi lelaki atau perempuan.

3. Tali boleh jadi mengikat kita tapi tali juga boleh menghubungkan kita.

Bacaan Lanjut
http://blog.runkeeper.com/3806/everyone-every-run-welcome-to-the-refreshed-runkeeper-brand/
http://www.prnewswire.com/news-releases/runkeeper-launches-everyone-every-run-brand-identity-300117906.html