Apps : Strava, Setting target larian setahun

Since Runkeeper saya tu bermasalah, sekarang saya tengah fikir macam mana nak rekod larian selepas ini. Sama ada masih guna iPhone melalui apps Strava, atau melalui Suunto dan kemudian sync ke Strava.

Tapi sebelum tu, Strava pun dah ada setting untuk target berapa jauh nak lari dalam satu tahun, macam Runkeeper. Ini features baru tahun ini rasanya sebab sebelum ni saya macam tak perasan pun.

Cara-caranya,

1. Login Strava
2. Pergi belah kanan tu ada yearly goal, kemudian klik untuk setting, klik untu save.

Screen Shot 2016-01-13 at 10.41.28 PM
Untuk Strava yearly goal,  boleh masukkan 3 acara. Lari, basikal dan renang. Boleh target sama ada nak buat acara sejauh berapa KM atau sebanyak berapa jam.
Screen Shot 2016-01-13 at 10.41.41 PM

Target design untuk Strava lebih simple dan display dia minimalist. Tak perlu ada graph macam Runkeeper. Cukup satu bar panjang dan jumlah larian sebelah kasut, manakala current distance diwarnakan dengan warna hijau. Distance yang sepatutnya lari tak nampak tapi at least boleh nampak berapa jauh dengan distance yang sudah lari. + distance yang tak cukup tu kena mouse over.

Screen Shot 2016-01-17 at 10.47.56 PM

Dibawah ini screenshot Goal daripada Runkeeper.

Screen Shot 2016-01-13 at 10.48.57 PM

Satu lagi yang saya perasan, Runkeeper goal dia tak semestinya untuk satu tahun. Boleh jadi untuk satu bulan ke, 11 hari ke. Lantak ikut suka hati.

Kesimpulan saya

1. Strava punya setting target lebih minimalist
2. Strava punya setting target lebih kepada serious runner sebab terus main setahun.
3. Runkeeper punya goal, ada gambar toyol kecik tengah lari.

Ini tahun kedua saya cuba target untuk lari 999 km, wish me luck.

Kongsi di :

Comment 1

  1. Pingback: Persediaan untuk larian yang lebih pantas | Asia Fitness Today

Comments are closed.