Heart Rate : Jadual HR ikut umur

Balik dari Conquer the Trails @ Kiara hari tu saya berbual panjang dengan Remin. Antara highlights adalah tentang pengetahuan mendalam tentang Heart Rate. Saya ambil mudah bab ini sebab saya rasa macam tak penting tapi hakikatnya jika pandai dan tahu trick Heart Rate, ia akan membantu kepada larian yang sempurna.

Saya pernah tulis artikel ini dulu tentang basic Heart Rate. Boleh baca sini :

Heart Rate : Bagaimana nak check heart rate

Minggu ini saya nak kaji lebih dalam lagi tentang Heart Rate. Last week dah kaji pasal anjing. Minggu sebelum tu botol air. Agak tak patut tak kaji tentang diri sendiri instead kaji lebih pada haiwan dan material.

Sekarang saya nak check berapa Resting Heart Rate saya.

1. Ambil, iPhone, buka stopwatch.
2. Ready jari dekat pergelangan tangan dan satu jari lagi nak start tekan stopwatch.
….

3. 67 denyut.

OK. Saya dah buat 2 kali, 2 – 2 67.

Ini carta yang saya jumpa untuk kelaskan saya dimana. Sekali tengok saya ni Above Average je. Ingatkan Atlit. Patut la tak pernah merasa podium.

730bdeaa87d1d77a739675ab680a87ff

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_