Beza Sprinter dengan Marathoner

Kalau tengok Usain Bolt badan dia kan sado. Dia punya peha tu, kalau potong-potong bagi makan satu kampung pun mungkin ada lebih lagi. Berbanding dengan Mo Farah, agak keding. So kalau 2 orang ni lawan bertumbuk, saya agak Mo Farah kena ada guna wisdom kalau nak menang.

Usain-Bolt-and-Mo-Farah-c-016

So, kenapa sprinter badan kena sado? Kenapa marathoner, badan keding? Video bawah ini bagi explanation kenapa. Sebelum tu, tengok dulu beza body depa.

18024886-mmmain
Mo Farah

article-2031169-0D9B2A2C00000578-218_233x423
Usain Bolt

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_