Cara untuk bawa air ketika berlari Pt 4 – The Running Belt

4. The Running Belt
Tali pinggang larian yang mempunyai botol air kiri dan kanan.
Nike-Hydration-Size-4-Belt-9038011_031_A
501009-7-1372285139198 501009-7-1372284500862

Kebaikkan
Sebabkan ada 2 botol air, so boleh ada 2 perisa air. Misalnya air sirap bandung dengan kopi. Errrr ada yang bawak air ni ke?

Itu kalau 2. Ada yang belt boleh letak 3 botol hingga 4 botol. Satu lagi bila dah banyak botol kecik-kecik, boleh plan berapa km, berapa air anda minum. Cam ration askar le.

Keburukkan
Saya tak pernah pakai yang ni. Tapi dari pembacaan saya, ada yang cakap masa lari tu dia macam tersiku botol air dia yang kat tepi pinggang. And then sebab banyak sangat botol air, so banyak nak kena manage botol. Maybe ada ketika tengah lari terambik botol kosong instead of botol yang ada air.

Lain-lain
Ada yang slide terus botol. Tak semestinya sarung botol.

8292_lg_0

Ada juga yang ada pouch. Boleh isi harta karun.

hydration-belt-best-for-runners-two-10-ounce-bpa-free-water-bottles-leak-proof-lightweight-waist-pack-and-running-pouch_12256805

Ada yang 2 botol besar instead of 4 botol kecik.
10240633x1086570_zm

Kesimpulan
Saya tak minat sangat yang ni sebab leceh banyak botol nak kena jaga. Lagipun saya bukan jenis minum air banyak sangat. Anyway, saya rasa ia sesuai untuk race 21K – 42K dan seterusnya ultra. Bila air dalam botol habis boleh tapau air dekat water station sebab banyak botol. Boleh refill. Kalau satu botol kena minum sampai habis baru boleh refill atau pun dah sikit tu buang terus semua dan terus refill sebab takut water station tu jauh lagi.

Satu lagi saya fikir bila pakai yang banyak botol ni rasa cam koboi lak :D

Kongsi di :