Semua catatan dalam ‘Inspiration

Treadmill Pt 1 : Apakah treadmill terbaik dunia?

OK. Bila saya dah decide untuk lariansebuahkitab 2.0 ni antara milestone pertama adalah membeli treadmill. 3 faktor yang saya rasa dah tiba masanya saya ada treadmill adalah pertama, saya boleh lari dalam rumah sambil anak-anak tengok tv. Maka tak adalah kesian kat depa ni dah la Aboh selalu tade rumah, nak training lari lagi canne?

Baca

Mengambil panduan untuk hal yang seterusnya

Biasa dalam hidup kita ni akan sampai satu tahap kita tepu dalam apa yang kita tengah buat. Benda tepu ini berlaku adalah kerana 3 perkara pada pendapat saya.

a. kita dah achieve target dalam apa yang kita buat tu
b. challenge dalam benda yang kita buat tu dah tak berapa nak jadi challenge
c. benda yang kita buat tu jadi rutin which mean menjadi norma biasa sesuatu yang kita buat sambil pejam mata pun ok (dah boring la)

Baca

Kecewa menjadi Ultraman

Adoi la. Maaf semua. Lama gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak update blog ni. Hari tu ada masalah sikit dengan wordpress, lepas tu down sebab tak bayar server. Hari ni dah ok. Setel semua masalah, now blog ini kembali bertugas.

Baca

Cara untuk dapat SUB 1 bagi 10K Pt 1

Ada satu hari saya lari di mana ntah, tapi bila habis lari tu saya ada jumpa satu runner. Runner ni muka dia sangat gembira sebab dia first time masuk Full Marathon 42K (sebab saya tengok IG dia). Dia tanya saya macam mana race. Saya kata saya masuk 10K sahaja. Dia tanya dapat SUB 1 tak? Saya kata alhamdulillah dapat. Saya tanya dia macam mana race dia. Dia sangat gembira sebab berjaya first time FM. Saya ucap tahniah pada dia dan dia pun ucap tahniah pada saya. First time 42K mesti PB sebab sebelum tu tak pernah. Dan memang betul, keseronokan menghabiskan FM adalah seperti keseronokan malam pertama (bagi yang dah kahwin).

Baca

Kajian UTMB : Live Trail

Semalam saya ada pergi trail clinic anjuran Conquer Running Team, menjemput Bro Am dari Team Inov Malaysia. Saya akan update hal ini kemudian sebab pagi ini saya nak ke Hat yai bersama keluarga (itu pun kalau isteri saya lepas di border sebab ptptn level marabahaya).

Baca

Sea Games 2017 : Tahniah kepada MALAYSIA

img-about-rimau

Sebentar tadi Sea Games telah melabuhkan tirai penutupan. Bendera kejohanan, telah beralih tangan dari Malaysia ke Philippines. “Abah” tentunya antara orang yang paling gembira kerana Sea Games kali ini bukan setakat mencapai matlamat 111 pingat emas, sebaliknya melangkaui lebih lagi hingga ke 145 pingat emas. Secara keseluruhannya, Malaysia meraih 323 pingat kesemuanya termasuk 92 perak, dan 86 gangsa. Malaysia juga berada di tangga teratas, mendahului negara asean yang lain.

Baca

Kasut : Asics Gel Kenun Pt 3 – Majlis Ujikaji Kasut bersama Coach Edan Syah

IMG_1182

So kami pun beramai-ramai turun ke taman bawah tu. Matlamat utama dia adalah untuk test kasut baru masing-masing. Rasa macam hari raya versi larian. Dulu masa kecikkan seronok gila dapat kasut baru nak beraya, ini pulak seronok gila sebab dapat kasut baru nak berlari. Dunia ini memang penuh dengan hal yang misteri. Umur bukan menjadi masalah untuk bergembira rupanya.

Baca

Sea Games 2017 : Muhaizar Mohammad

Hari ini di dalam suratkhabar, terpampang berita kejayaan Malaysia merangkul gangsa oleh saudara Muhaizar Mohammad. Sebagai rujukan bersama dan akan datang, saya screenshotkan berita ini (takut server berita down ke apa) agar ia sentiasa memberi kita ingatan bahawa, “untuk meraih sesuatu, kita harus berusaha lebih dari biasa”.

Baca

Sea Games 2017 : Tahniah Team Malaysia

Screen Shot 2017-08-19 at 8.03.24 PM

Tahniah diucapkan kepada saudara Muhaizar Mohamad diatas kejayaan merangkul pingat gangsa untuk negara. Setelah kemarau 44 tahun bagi acara marathon, ini tentunya satu kejayaan paling bermakna buat Malaysia, sekaligus mengangkat “marathon” sebagai satu acara sukan yang tidak boleh lagi dipandang enteng. Mungkin Malaysia dah kena mula hantar atlit kita training di Kenya. Untuk bacaan lanjut news, boleh click sini.

Baca

Sea Games 2017 : Apa yang kita sebagai rakyat Malaysia boleh support?

b1488641490.05836

Tak lama lagi SEA Games 2017. Saya ingat sebagai rakyat Malaysia, walaupun bukan bersukan sangat pun mesti kita ada cara bagaimana nak support Sea Games yang akan diadakan di KL ini. So dibawah ini saya tuliskan apa yang kita sebagai rakyat Malaysia boleh buat untuk support Sea Games yang ke 29 ini. Saya akan tulis dan rank kan dari level yang paling malas sampai ke level yang paling hardcore.

Baca

Acara : SCKLM Media Category Challenge

Screen Shot 2017-06-21 at 11.38.54 PM

Semalam saya ke Pacific Regency Hotel Suites. Ada jemputan dari Dirigo Events bagi majlis berbuka puasa dan penyampaian hadiah untuk kategori lain dari kategori umum race. Saya sampai dalam pukul 7:30 lepas berbuka dengan isteri dan El Lukh. Ini semua sebab saya ada meeting di KL jam 3:30 dan upaya keluar dari KL untuk balik rumah pukul 4:30. Jem 2 jam dari KL nak sampai Kinrara dan lepas tu patah balik ke KL semula.

Baca

Nike Breaking 2 : Pt 6 – Persediaan Latihan

Nak SUB 2 FM takkan baring je kat rumah. So ini adalah kajian tentang persediaan 3 trio.

1. Training Plan
Basically elite runner depa ni training plan dah memang mantap. Malah, training plan depa evolve dengan kehebatan depa berlari. Berikut adalah contoh training plan mereka.

Baca

Nike Breaking 2 : Pt 5 – Realiti vs Fantasi

Projek Breaking 2 ini pertama kali diumumkan pada bulan Disember 2016. Dari Disember hingga ke May 2017, ada 6 bulan persiapan. Tapi basically depa dah plan benda ni 2 tahun lamanya. Begitu juga dengan 3 trio runners. Persiapan adalah dari segi mental, fizikal, nutrisi, yang melibatkan para genius dan expert dunia dari bidang biomechanics, coaching, design, engineering, materials development, nutrition & sports psychology dan physiology. Pendek kata Projek Breaking 2 ni bukan setakat Hype nak jual kasut semata.

Baca

Nike Breaking 2 : Pt 4 – Runner, Eliud Kipchoge

eliud-kipchoge_0

“Marathon adalah kehidupan. Dan kehidupan, adalah dimana anda menjadi lebih maju. Dengan latihan yang baik, saya tak nampak yang saya tidak boleh lari bawah 2 jam. Ini adalah peluang. Tidak ada manusia yang terhad. Itu mesej saya. Ia bukan tentang kaki. Ia adalah tentang hati dan minda. Dengan hati yang kuat dan minda yang baik, anda boleh. Jika anda tidak boleh mengusai minda, minda anda akan menguasai anda. Di dalam perjalanan ini, saya mahu menjadi yang pertama melintasi garis yang lari bawah 2 jam. Hanya ada seorang pemenang. Dan itu sangat jelas – Eliud Kipchoge”

Baca

Nike Breaking 2 : Pt 2 – Runner, Lelisa Desisa

lelisa-desisa_0

“Saya mula berlari sejak saya bersekolah lagi. Tapi saya nak bertanding lebih banyak lagi. Maka saya tukar kepada larian jalan. Perlumbaan terbesar dan banyak ganjarannya adalah Marathon. Bila saya menang Boston, ia mengubah hidup saya. Ia membuktikan saya adalah seorang atlit. Larian, adalah hidup saya – Lelisa Desisa”

Baca

Nike Breaking 2 : Pt 1 – Apakah?

Breaking2_Group_Lelisa_Zersenay_Eliud_native_1600

Manusia, adalah spesis yang memang takkan puas sampai bila-bila. Kalau dah ada satu kereta, beberapa tahun kendian, tambah lagi satu kereta. Beberapa tahun lagi, tukar kereta baru pula. Contoh lain bagi tematik larian pula, kalau dah ada satu kasut, bila dah seronok lari, mula nak beli satu lagi. Walhal kasut lama elok pun tak sampai 500 – 600 KM pun.

Baca

Strava : Sisu

2016

Strava, platform data untuk runner dan cyclist yang atau lebih senang diexplain pada orang awam, Facebook untuk atlit, lately banyak dikerjasamakan dengan web-web 3rd party yang lain. Salah satu yang saya baru jumpa adalah SISU.

Baca

Summary : 2016 – Kitab ke Viktor

khairulazizi_full

Tahun 2015 merupakan tahun larian saya yang sangat tewas. Tahun yang bancau punya mandom. Tahun gila buat benda semua tak jadi. 2016, sebaliknya, adalah ibarat pertukaran muka surat dari muka surat suwey kepada muka surat harapan baru. Mungkin juga daripada sebuah buku yang penuh emosi negatif, kepada buku yang penuh harmoni positif.

Baca

Strava Art : Punca Idea Pt 1

Seperti biasa, bila menjelang 25 December, saya akan buat satu challenges larian yang bersifat macam-macam. Pada tahun 2014, saya lari lumba dengan LRT atau #racethetube. Ini adalah akibat dari terinspire #racethetube global yang bermula di London tak silap saya. Boleh baca detail pasal itu disini.

Baca

Kenangan Silam : G-Force

img_3251

Sementara saya tak ada idea nak tulis pasal apa tentang larian, saya ingat ada baiknya saya mengimbau kenangan silam saya yang berkaitan dengan Jepun, demi menaikkan semangat untuk menghadapi cabaran Tokyo Marathon tahun depan.

Baca

Lemau Pt 2

Suami : Lately kita takde idea la nak tulis pasal apa kat lariansebuahkaitab tu
Isteri : Blog Stuck?
Suami : Cam… tiba-tiba, bila kita buka blog, otak kita kosong. Warna yang kita nampak warna putih je.
Isteri : Maybe sebab anda stop lari?
Suami : Hmmm….
Isteri : Tu kan blog larian. So bila anda stop lari, anda tak da apa nak tulis.

Baca