Semua catatan dalam ‘Semua

Kajian : Apa benda carbon fiber ni sebenarnya?

Setelah Nike memperkenalkan carbon fiber dalam kasut dia, nampak gaya brand terkemuka lain juga dah mula meng-carbon fiberkan kasut-kasut larian. Tapi sebelum kita pi kedai kasut dan order, “Mamak, kasi saya carbon fiber satu!”, apa benda sebenarnya carbon fiber ni? Asal depa tak letak emas instead of carbon fiber? Takpun letak la plate kryptonite ke apa ke.

Baca

Kasut : Saya menyampah la dengan Nike. Kasut lain yang ada Carbon Fiber Plate ada tak abiang?

Abiang pun kengkadang nyampah gak tapi tu la, dah tua-tua nak experimen brand lain cam seram lak… ye la buatnya tersilap kang injured, lama nak baik tu, tulang dah reput. Takpelah, now hari ni kita nak tengok kasut-kasut lain yang ada Carbon Fiber Plate. Abiang cuba tulis sebaik mungkin melalui pembacaan abiang. So kalau salah tolong betulkan ya saya budak baru belajar pasal kasut.

Baca

Tidur : Pt 7, Ubat tidur

Bertemu lagi dalam sessi usrah bersama GT, guru tidur. Hari ini GT akan bersurah tentang kesan ubat-ubatan kepada tidur kita agar kita memahami secara mendalam, bagaimana kaitan ubat yang kita ambil dengan tidur kita.

Baca

Kasut : Bila tanda-tanda nak kena tukar kasut baru

Dalam quran ada sebut tanda-tanda nak kiamat. Maksudnya, sesuatu yang nak berlaku tu, ada patern dia. Begitu juga dengan kasut. Kalau dah ada patern atau petanda dia, nampak macam nak kena tukar dah kasut tu. Namun begitu, apakah tanda-tanda kiamat (tanda kasut dah nak kena tukar) bagi sesuatu kasut? Baca

Kasut : Memahami anatomi sebuah kasut

Kasut lari memang ada beza dengan kasut nak bawak pergi kebun, mahupun kasut nak pergi ride motor. Saya tahu ni sebab saya ada semua. Tapi yang saya tak tahu sangat adalah detail tentang anatomi kasut larian. Saya tahu gitu-gitu je. Asal kasut tu design nampak cak ngan pakai sedap, oklah. So dah bertahun lari ni saya kira ada baiknya saya baca tentang anatomi kasut agar saya lebih faham.

Baca

Race : KLSCM, race epik Malaysia

UPDATED :

Posting dah diupdate lepas zoom launching tadi. Harap manfaat dan boleh share ngan kawan-kawan larian anda.

Posting ini ditulis pada 11 Nov, dan diupdate dari masa ke semasa, so boleh keep coming back lepas ada info terbaru dari KLSCM. Take note findings dibawah adalah melalui bacaan saya di web dan socmed depa. Last updated 16 Nov 2020, 18 Nov 2020,

Marathon paling berprestij Malaysia akan kembali hujung tahun ini. Bezanya adalah instead of event ini kita boleh lari sama-sama basah berpeluh, ini event virtual sebabkan sang kobid.

Baca

Financial : Belanjawan 2021, apa marathoner, ironman dan ahli sukan lain dapat?

Banyak isu dan respons terhadap belanjawan negara. Ada satu blog ni (blog yang xs dia lagi banyak dari certain newspaper dalam negara) bagi kesimpulan kaw-kaw punya. Paling marah dia pasal belanjawan ni sebab pada dia tak jana ekonomi sangat pun. But anyway, itu dia punya hal dan ini bukan blog politik. Ini blog sukan, specifically larian. So, atas nama larian, apa yang kita semua para pelari boleh manfaat dari belanjawan 2021?

Baca

Kelakar, hanya dengan berlari

AWAS 18SX & NSFW

Lately dalam group larian saya (group orang tua kawan sekolah dulu) makin lain macam level larian. Ada yang lari masa lunch. Ada yang lari sampai masuk laut. Terbaru ada seorang kawan saya ni baru gila nak lari. Pulak tu baru pandai sync dgn strava. So ini hasil larian dia.

Baca

Race : Pt 2, BMW Berlin Marathon 2021 dan covid19 risk assessment

Semalam kita dah tengok cara-cara nak register BMW Berlin, now selain daripada start kira duit dalam asb ada berapa je ni ha, kita tengok satu angle lagi which is angle risiko. Kalau dalam business kita panggil menatang ni risk assessment. Tujuan dia adalah nak tahu sejauh mana risiko dia sebab at the end of the day, kita tanak buat something yang merugikan. Kita mesti mau buat something yang kasi huntung maaa.

Baca

Tidur : Pt 5, Waktu Power Down kita

Berjumpa lagi dengan guru tidur saya. Kali ini guru tidur, GT akan berkhutbah tentang “Waktu Power Down Kita”. Dalam sessi hari ini, GT akan mengajar saya bagaimana untuk bersedia untuk mendapatkaj tidur yang paling enak dengan teknik bagaimana meningkatkaj peluang untuk mendapatkannya.

Baca

Financial : Update AIA Vitality Status

Dulu masa kecik, arwah aki ada pernah cerita pasal naga tasik chini. Cerita ni masa kecik kita dengar macam, wow…. naga pun ada perasaan. Namun bila dah besar kita sama ada cerita benda yang sama pada anak kita, atau kita terus lupakan cerita mitos sebegini.

Baca

Reverse Aging : 6 Pack

Rakan – rakan sebaya saya sekarang dalam proses kental untuk melebatkan rambut. Ini semua berlaku apabila seorang dari kami telah ke Turki menanam rambut. Sekali imbas nampak macam kos mahal. Yelah. Tanam rambut ni modal dia per helai. Bukan main kira genggam. So berapa ribu helai nak tanam ni? Pulak tu buat kat Turki. Ticket flight, hotel, bla bla bla….

Baca

Trunvelogue : Pulau Redang

Saya bertolak dari Kuantan rasanya lepas checkout pukul 12 tengah hari. Asalnya bajet nak keluar pagi-pagi so boleh konvoi ngan adik-adik dari KL ke Terengganu. Tapi biasalah….. timing out. So sebabkan dah lambat, saya speed bila masuk highway.

Baca

Blog : Bersihkan sawang, cuci, kemas apa yang patut Pt 3

Basically blog ni masih tak habis lagi dalam hal kemas mengemas. So hari tu dah settle part 1, sekarang saya tengah focus part seterusnya. Take note tujuan saya share ni bukan nak suh anda tulis blog sambil lari. Berat kut nak bawak laptop atau nak usung hp masa lari nak update content. But anyway, tujuan saya incase anda ada minat nak tulis blog (atau masih ada minat), sedikit sebanyak boleh la amik menda-menda yang ada dalam blog ni in term of technical.

Saya tade la pandai sangat, sikit2 tu bolehlah. Lagi pun saya memang keja dalam bidang multimedia ni.

Baca

Barang : Incentive Spirometer

Kisah Joshua Fiske semalam agak mendatangkan pengetahuan baru bagi saya. Ini lebih-lebih lagi bagaimana untuk mengetahui kapasiti paru-paru kita. Ye lah. Saya ni smoker. Ni masalah saya. Nak berhenti tu ntah bila……

1. Fakta berdasarkan kisah Joshua Fiske

Baca

Covid 19 : Macam mana coronavirus duduk dalam paru-paru kita?

Kita dah tahu yang effect utama covid19 adalah dia tangkap paru-paru. Ini yang kita sebagai runner paling ser. Sebab paru-paru adalah aset kepada setiap runner. Paru-paru adalah enjin yang menentukan berapa quatro kita boleh pergi masa lari.

So dibawah ini adalah animation macam mana syaitan covid19 ni masuk dan merasuk paru-paru. Harap insaf.

Ini pula versi yang lagi panjang dan kasi lagi paham.

Stay safe guys. Moga kita dijauhkan. AMIN Baca