Semua catatan dalam ‘Acara

siri7m : M1, Pt 12 – 5 K SUB 30 Race Day

The work of magic is this, that it breathes and at every breath transforms realities – RUMI

Saya baru sahaja selesai lari race 5K Sub 30 pagi tadi. Masa buat analisis training semalam rasa cam barai, dengan tak cukup training la apa la…tapi itulah dia… barangkali berkat bawak akak anak ngan mak abah adik-beradik semua pergi bercuti, agaknya ada la tu kut support energy ke apa ke yang kita tak tahu.

Baca

siri7m : M1, Pt 5 – 10 K Race Day

Sambung dari posting sebelum ni. So, pada 30 Ogos 2020, saya pun lari 10 K secara virtual.

1. Kat mana abiang lari?

Saya asalnya nak lari race ni kat rumah je atas treadmill. Tapi lepas bincang dengan isteri saya, dia kata pergilah lari kat luar makan angin sikit. Asyik lari makan angin kipas je. So saya pun recce kawasan.

Baca

Race : SCKLM 2019 Part #1

Tahun lepas saya ada bagitau yang tahun ini, 2019, saya plan nak kembali berlari. Ha kena ingat tu, saya PLAN je tau. Bukan lari lagi. :D. Jilake, saka apa la yang duduk bergantung atas bahu ni dia punya malasssss….. Ya Rabbi…..

Baca

Race: 15K Lipis Hill Challenge Pt 2 – Menjelang hari race

Minggu sebelum balik Raub untuk race Lipis, ayah dan mak saya ada di rumah saya. Seperti biasa, bila mereka ada dirumah, adik beradik saya yang lain akan turut berkumpul di rumah saya. Isteri saya akan memasak dan kami akan makan bersama. Dan macam biasa, kami akan bersembang di meja makan sambil mengutuk sesama sendiri sampai pagi.

Baca

Race: 2XU Compression Run 2017 Pt 4 – Bukit Tunku

Kawan saya ada cerita tentang satu cerita kelakar. Ada seorang mamat ni, masa kecik, bapak dia bagitau dia bahawa “Knowledge is Power”. Cerita pasal “Knowledge is Power” ini keluar dalam diskusi teh tarik kami, adalah unjuran dari sebab ada satu scene dalam Games of Thrones. Masa Littlefinger Lord Baelish dengan Cersei. Lord Baelish bagitau yang “Knowledge is Power” untuk ugut Cersei yang incest, dan Cersei pula balas, “Power is Power” dan ugut nak bunuh Littlefinger sampai telur dia naik ke dagu. Ini scene detail.

Baca

Race: 2XU Compression Run 2017 Pt 3 – Carbo Loading

Hari subtwo eh silap, hari sabtu sebelum race tu saya berehat di rumah. Instead of keluar, saya mengasingkan diri dari family saya dan duduk di tingkat atas rumah saya untuk update blog. Maka terhasillah beberapa posting baru yang lepas. Update blog sebelum pergi race sedikit sebanyak bagi semangat untuk berlumba nanti.

Baca

Sea Games 2017 : Tahniah kepada MALAYSIA

img-about-rimau

Sebentar tadi Sea Games telah melabuhkan tirai penutupan. Bendera kejohanan, telah beralih tangan dari Malaysia ke Philippines. “Abah” tentunya antara orang yang paling gembira kerana Sea Games kali ini bukan setakat mencapai matlamat 111 pingat emas, sebaliknya melangkaui lebih lagi hingga ke 145 pingat emas. Secara keseluruhannya, Malaysia meraih 323 pingat kesemuanya termasuk 92 perak, dan 86 gangsa. Malaysia juga berada di tangga teratas, mendahului negara asean yang lain.

Baca

Sea Games 2017 : Muhaizar Mohammad

Hari ini di dalam suratkhabar, terpampang berita kejayaan Malaysia merangkul gangsa oleh saudara Muhaizar Mohammad. Sebagai rujukan bersama dan akan datang, saya screenshotkan berita ini (takut server berita down ke apa) agar ia sentiasa memberi kita ingatan bahawa, “untuk meraih sesuatu, kita harus berusaha lebih dari biasa”.

Baca

Sea Games 2017 : Tahniah Team Malaysia

Screen Shot 2017-08-19 at 8.03.24 PM

Tahniah diucapkan kepada saudara Muhaizar Mohamad diatas kejayaan merangkul pingat gangsa untuk negara. Setelah kemarau 44 tahun bagi acara marathon, ini tentunya satu kejayaan paling bermakna buat Malaysia, sekaligus mengangkat “marathon” sebagai satu acara sukan yang tidak boleh lagi dipandang enteng. Mungkin Malaysia dah kena mula hantar atlit kita training di Kenya. Untuk bacaan lanjut news, boleh click sini.

Baca

Sea Games 2017 : Acara Marathon Pt 2

Sekarang kita nak buat analisis sikit sama ada Marathon, Malaysia boleh menang pingat Emas atau tak. Sekarang saya listkan PB mengikut ranking siap dengan gambar runner tu sekali. So bila buat kajian ni, nampaknya untuk menang Emas / Perak / Gangsa sangat tipis bagi Malaysia.

Baca

Sea Games 2017 : Apa yang kita sebagai rakyat Malaysia boleh support?

b1488641490.05836

Tak lama lagi SEA Games 2017. Saya ingat sebagai rakyat Malaysia, walaupun bukan bersukan sangat pun mesti kita ada cara bagaimana nak support Sea Games yang akan diadakan di KL ini. So dibawah ini saya tuliskan apa yang kita sebagai rakyat Malaysia boleh buat untuk support Sea Games yang ke 29 ini. Saya akan tulis dan rank kan dari level yang paling malas sampai ke level yang paling hardcore.

Baca

Race : Smart Tunnel Run 2017 Pt 2 – Menuju Starting Line

Saya bangun pagi tadi dalam pukul 4:52 pagi. Mandi 3 minit, bersiap 3 minit dan tunggu grab 4 minit. Bila grab sampai, dia tanya saya, abang marathon mana pagi-pagi buta ni? Saya kata bukan marathon pun, ni cuma 12 KM. Race dalam Smart Tunnel. Pukul 5:30 boleh sampai tak? Dia kata itu roket. Saya ketawa. Dan mula tak ketawa bila dia bawa kereta macam roket.

Baca

Race : Runsta Back to Semesta Pt 3 – Registration Extended

Nasi belum menjadi bubur. Bagi yang nak register Semesta Run tapi tak sempat sebab dah biasa buat keja las minute, so anda masih ada peluang lagi. Tarikh tutup telah dilanjutkan kepada 30 Julai. Which mean, ada lagi 2 hari. So apa tunggu lagi, register sekarang jangan buang masa gigit jari atau makan kuaci (err tak kelakar).

Baca

Race : Runsta Back to Semesta Pt 1 – Registration

Screen Shot 2017-06-22 at 10.41.58 PM

Irfan dari sekolah semesta dah bagitau saya yang team running sekolah dia nak organize race back to school. Tak silap saya dah lama dulu dia bagitau tahun ni. Waktu tu dia kata kalau minat nak join, mungkin ada relay. Saya rasa ok jugak sebab saya tak pernah lari relay. Boleh bagitau kawan-kawan sekolah saya tapi malangnya sekolah saya shahpekan, yang saya tau lari ni ada 3 orang je. Mungkin saya ni kurang bersocial media, mungkin juga sebab tu saya tak tau sangat.

Baca

Acara : SCKLM Media Category Challenge

Screen Shot 2017-06-21 at 11.38.54 PM

Semalam saya ke Pacific Regency Hotel Suites. Ada jemputan dari Dirigo Events bagi majlis berbuka puasa dan penyampaian hadiah untuk kategori lain dari kategori umum race. Saya sampai dalam pukul 7:30 lepas berbuka dengan isteri dan El Lukh. Ini semua sebab saya ada meeting di KL jam 3:30 dan upaya keluar dari KL untuk balik rumah pukul 4:30. Jem 2 jam dari KL nak sampai Kinrara dan lepas tu patah balik ke KL semula.

Baca

Race : The Strava Mile

lockup

Bulan june ini Strava ada launch satu acara yang dinamakan The Strava Mile. Kalau anda familiar dengan Mile Speed Test, ini adalah benda yang lebih kurang sama. Saya pernah tulis pasa Mile Test ni dan saya jumpa masa sebelum nak buat first FM saya.

Baca

Race: 2XU Compression Run 2017 Pt 1 – Registration

“That woman deserves her revenge. Yeah. We deserve to die….”

En. Remin message saya dengan text yang pendek tadi, “race PW hg last year….”. Saya membuka web dan mula membaca dari sisipan image yang diberi. Poster yang besar di wajah pertama laman web ini mempunyai tagline yang sangat mengujakan.”Let your heart, set the pace”.

Baca