Semua catatan dalam ‘Apps

Strava : Premium Version Pt 6

Lama brenti lari maksudnya lama tak buka Strava. Dah lain kau sekarang ya macam-macam Aku tengok ada.

Ok. Umum mengetahui Strava ini adalah Facebook untuk atlit atau manusia aktif. Core dia mula-mula basikal kendian larian. Dan sekarang dah macam-macam lagilah. Sebabkan lama tak buka, so first sekali saya sign up balik premium member.

Baca

Strava : Sisu

2016

Strava, platform data untuk runner dan cyclist yang atau lebih senang diexplain pada orang awam, Facebook untuk atlit, lately banyak dikerjasamakan dengan web-web 3rd party yang lain. Salah satu yang saya baru jumpa adalah SISU.

Baca

Apps : Runkeeper gila Pt 2

Saya tak sure sama ada orang lain ada menghadapi masalah yang sama tapi memang baru-baru ni saya update iOS kepada yang latest bila tengok font dalam iPhone isteri saya macam agak juicy je.

Baca

Apps : Runkeeper gila

Semalam saya lari 3.28 KM. Masa nak habis lari tu bila saya tengok tinggal beberapa meter nak 3KM, saya dalam beberapa ratus meter nak finishing line bump belang-belang depan rumah saya tu saya buat pecutan gaban z. Sejurus habis saya pun stop Runkeeper dan saya masyallah sangat terkejut!

Baca

Online Store : Online payment gateway by senangPay

Since saya dah mula buka online store dalam blog ini, so saya fikir kena ada integration dengan payment gateway. Sebabnya saya malas nak double check dengan Maybank bila ada sales masuk, dan juga saya malas nak manage receipt-receipt payment dan juga paling saya malas nak  ulang 100 kali pasal no account bank bila customer mintak.

Baca

Apps : Spotify

Prolog

Tahun ini saya belikan isteri saya kereta baru. Dengan harapan, tahun depan saya boleh beli kereta baru untuk saya pulak. Orang kata if you want something, you gives something. :D. So saya jual Si Arvi saya dan beli Mat Tigu. Kalau compare size, Mat Tigu ni lagi kecik dari Si Arvi. Keciknya serba serbi. Tapi sebab nak sangat ke Mat Tigu, size doesn’t matter.

Baca

Apps : Runkeeper + Shoe Tracking

Kat luar rumah sekarang hujan. Saya baru dapat call dari kawan saya John Zulazri. Beliau stuck di highway Karak jalan Bukit Tinggi – Lentang sebab tanah runtuh. Kereta dah mati enjin sebab jem terlalu lama dan almost 3 jam. Sama-sama kita doakan keselamatan beliau dan semua yang terperangkap di sana ketika ini. Harap tidak ada anak kecil atau baby yang tak cukup susu atau makanan. 🙁

Baca

Apps : Tapiriik

Sejak kebelakangan ini saya perasan yang bila saya lari guna Runkeeper, tapi tak auto update macam biasa di Strava. Lepas saya balik dari Ranau, ternyata masih juga tak auto update macam biasa. So saya melakukan penyiasatan dan berkunjung ke Tapiriik.

Baca

Apps : Runkeeper new branding

rebrand_blog_image

8H6A52-2UysB8AAAAASUVORK5CYIIunkeeper, kalau anda buka baru-baru ini, (kalau anda pakai runkeeperla), anda akan dapati logo orang lari pada skrin mula apps dah ditukar dengan logo baru. Logo huruf “R” yang terbina dari silangan tali kasut. Rupa-rupanya, pada 23 Julai baru ini, Runkeeper sudah lancar branding baru dengan slogan “Everyone. Every Run” atau dalam bahasa melayunya, “Setiap orang. Setiap Larian”.

Baca

Gadjet : Sony Smart B Trainer

Dulu ada satu musim tu saya pernah pakai Fitbit. Masa tu obses nak kira berapa tapak saya jalan sehari. Saya pun tak tahu kenapa. Tapi ada dua benda yang saya belajar selepas musim pakai Fitbit berakhir. Pertama, saya dapat tahu yang untuk lebih sihat, kita kena jalan 10K tapak. Effect dia, tidur kita nyenyak. Yelah… dah letih berjalan. Bila tidur nyenyak, otak di-defrag dengan baik. Hasilnya, hari esok yang lebih fokus dan tenang.

Baca

Runkeeper : Lari bermatlamat

Lepas 16 hari mula lari semula saya perasan yang Runkeeper dah ada update baru. Kalau dulu bila kita pilih aktiviti Run, kita cuma Run ikut matlamat dalam hati kita. Semalam masa saya buka Runkeeper, saya dapati yang bila kita pilih Run, kita boleh sub-pilih lagi detail untuk larian itu, sama ada larian target jarak, larian target masa, lari suka hati, lari berselang dan lari percuma. Acah je, bukan lari percuma. Lari bebas.

Baca

Strava : Premium Version Pt 5

Ok. Last sebelum tidur. Ngantuk nih. Ada 2 lagi features yang saya tak sempat nak tengok sebab saya pun dah malas nak tulis. Saya boleh tulis satu je sebab satu lagi tu memang tak boleh nak buat.

Baca

Strava : Premium Version Pt 2

Ok, sambung balik.

4. Training Plan

Training plan dia ada banyak. Dan kalau kita commit, so dia akan email kat kita apa nak buat setiap hari. MASALAHnya, setakat ni cuma ada training plan untuk cycling je. Lari tarak.

Baca

Training : Strava March MTS

Main Strava ni memang addictive. Tambah bila kita tengok orang yang kita follow punya larian. Memang rasa sentiasa challenging. Bulan March ni yang masuk compete untuk MTS adalah dekat nak 5 orang. Kedudukan masing-masing beza dalam 20 KM gitu (kecuali champion tu la… tu dah tak terkejar dah). Bila yang bawah cuba nak potong yang atas, yang atas akan tambah distance lagi…. Sangat competitive.

Baca

Apps : Runkeeper to broadcast running event Pt 2

Part 1 disini. Ini adalah Part 2. Lanjutan dari blog post yang pertama dulu.

Screen Shot 2015-03-09 at 10.57.40 AM

1. Tidak terbuka untuk semua
Pertama sekali, function untuk broadcast ini hanya boleh diguna jika kita subscribe Runkeeper Elite. Maksudnya kalau kita guna Runkeeper Free, kita tak boleh broadcastkan running kita. Kos untuk subscribe Runkeeper Elite adalah USD39.90 setahun. Bila subscribe Runkeeper Elite ada macam2 function lagi. Maklumat lanjut boleh tengok sini.

Baca

Apps : Strava 2014 Movie

Zaman sekarang ni canggih betul. Nak tengok movie bukan setakat di panggung wayang. Laptop pun ada. Dah pulak, bukan setakat tengok movie orang lain, kita boleh tengok movie tentang diri kita sendiri. POWER!

Baca

Apps : myTeksi Pt 2

Daripada temubual saya dengan 3 orang driver teksi, yang menggunakkan apps myTeksi untuk mengambil passenger, maka dapatlah saya simpulkan beberapa perkara seperti dibawah ini :

Baca