Semua catatan dalam ‘Catatan

Mengambil panduan untuk hal yang seterusnya

Biasa dalam hidup kita ni akan sampai satu tahap kita tepu dalam apa yang kita tengah buat. Benda tepu ini berlaku adalah kerana 3 perkara pada pendapat saya.

a. kita dah achieve target dalam apa yang kita buat tu
b. challenge dalam benda yang kita buat tu dah tak berapa nak jadi challenge
c. benda yang kita buat tu jadi rutin which mean menjadi norma biasa sesuatu yang kita buat sambil pejam mata pun ok (dah boring la)

Baca

Abiang kembali

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Semoga anda sihat dan ceria serta happy di samping orang tershayang tu.

Fuh. Agak lama blog ni ditinggalkan gantung tanpa tali. Last update 2019…. tapi tu pun ntah mende2. Lama saya tak tulis blog ni bukan apa. Sebab lama tak lari. Tu yang tade idea nak tulis. Baru tau rupanya kalau kaki stop otak pun boleh stop.

Screenshot 2020-06-27 at 11.40.33 PM

Baca

Menyusun kehidupan Pt 2

Sebenarnya saya sekarang macam dah gemuk sikit sebab lama tak lari. Agak lama jugak tu rasanya tahun ni paling hambar. Tak silap saya tahun ni race saya satu je SCKLM hari tu. Paling rekodlah. Saya ingat ini PB saya (PW sebenarnya Personal Worst) untuk kategori “Berapa race anda dalam masa satu tahun”.

Baca

Race: 2XU Compression Run 2017 Pt 4 – Bukit Tunku

Kawan saya ada cerita tentang satu cerita kelakar. Ada seorang mamat ni, masa kecik, bapak dia bagitau dia bahawa “Knowledge is Power”. Cerita pasal “Knowledge is Power” ini keluar dalam diskusi teh tarik kami, adalah unjuran dari sebab ada satu scene dalam Games of Thrones. Masa Littlefinger Lord Baelish dengan Cersei. Lord Baelish bagitau yang “Knowledge is Power” untuk ugut Cersei yang incest, dan Cersei pula balas, “Power is Power” dan ugut nak bunuh Littlefinger sampai telur dia naik ke dagu. Ini scene detail.

Baca

Game of throne vs Game of blog

Bila isteri saya complaint (eh tidak, dia tidak pernah complaint sebenarnya cuma dia mengingatkan….) yang bila dia buka blog LSK, asyik-asyik posting Macam mana nak lekatkan bib pada baju supaya center, saya dah rasa yang agak lama saya tak update blog ini. Well, ini semua sebab penangan GOT, atau Game Of Thor, eh silap. Game of Throne. Thor tu cite lain, dan bersumpah atas nama tuhan Odin, pun cite lain. Yang tu boleh rujuk Norsemen, cite viking kelakar nak mampus, di Netflix.

Baca

Azman

Semalam sampai Jitra malam. Jem di Imigresen Danok punyalah lama. Padahal kerja imigresen cop passport je. Tapi alhamdulillah, kami sekeluarga selamat pergi dan pulang.

Baca

Kasut : Asics Gel Kenun Pt 3 – Majlis Ujikaji Kasut bersama Coach Edan Syah

IMG_1182

So kami pun beramai-ramai turun ke taman bawah tu. Matlamat utama dia adalah untuk test kasut baru masing-masing. Rasa macam hari raya versi larian. Dulu masa kecikkan seronok gila dapat kasut baru nak beraya, ini pulak seronok gila sebab dapat kasut baru nak berlari. Dunia ini memang penuh dengan hal yang misteri. Umur bukan menjadi masalah untuk bergembira rupanya.

Baca

100K : Temuramah dengan Kapten Conquer Running Team, Udiey

IMG_0849

Seperti yang saya dah post mukadimah 100K sebelum ini, berikut adalah temubual saya dengan Saudara Udiey tentang pengalaman beliau menghabiskan TMMT2017 100K. Temubual ini atau soalan-soalan yang saya ajukan kepada Udiey adalah menjurus daripada segi preparation, race day, dan tips untuk kita semua yang ada hati nak lari 100K satu hari nanti. Semoga kita semua mendapat manfaat dari temubual ini. Sebelum itu, sedikit tambahan. Untuk nak bayangkan jauh mana 100K ini, ia adalah jarak lebih kurang daripada Kuala Lumpur ke Raub, Pahang. Ini screenshot dari google map.

Baca

Blood Test

5 tahun lepas, tahun 2012, saya ada buat complete blood test. Masa tu sebab nak amik health insurance, so satu requirement dia adalah untuk buat blood test. Bukan itu saja, masa tu saya kena lari atas treadmill dalam 15 minit atau 10 minit, tak ingat, then dia ada letak wayar-wayar kat badan. Oleh sebab 2012 saya belum start lari lagi so lari 15 minit tu macam nak muntah. Agak syaitan nurse tu muka je lawa. Ada ke dia set speed dia makin lama makin laju. Lepas tu bila tengok kita macam nak mati lari dia ketawa-ketawa. Kalau saya jumpa dia lagi sekarang saya ajak dia race 10K. Baru tau.

Baca

Kisah Bib salah address

Hari ni ada satu cerita kelakar. Kisah dia begini.

Tengah hari tadi saya buat kerja dalam bilik John Zulazri. Amalina, admin saya ntah kemana saya pun tak tau. Tiba-tiba, pintu ofis ada orang tekan loceng. Sebab malas nak turun, John Zulazri yang pergi tengok.

Baca

DNS

DNS adalah singkatan kepada Did Not Start. DNF pula adalah Did Not Finish. DNS ni tak pi langsung lari sebab tertidur kat rumah atau apa jua alasan manakala DNF dan pi lari, cuma tengah lari tu muntah atau sakit pungkoq, so tak habis dan dah tak larat nak habiskan larian.

Baca

Macam mana nak design BIB larian

Saya rasa saya boleh bagi sedikit proposal memandangkan background saya adalah art dan saya juga berlari. Company saya pun company design dah 12 tahun, so proposal saya ni anda boleh amik kira. Ditambah pulak saya dah gantung Bib race kat rumah saya, so hari-hari naik tangga saya tengok Bib-Bib ni, makanya saya decide nak tulis sikit pasal design Bib.

Baca

Cuti Semester dah tamat

Gaya title posting ni macamlah saya ni seorang student lagi. Tapi ya. Saya memang seorang student yang masih belajar banyak benda dalam hidup. Student of running (kalau ikut tema blog ni), Student of parenting, Student of …. mmm.. basically Student of life la.

Baca

June Afternoon

Ada satu lagu oleh Roxette. Tajuk dia June Afternoon. Lagu ni masa saya form 4 atau form 5 saya pun tak berapa ingat. Yang saya ingat adalah kawan saya, John Zulazri tulis lirik lagu ni dekat muka depan buku rujukan Preston. Tulisan dia kecik-kecik, tak mengambarkan langsung orangnya yang tinggi lampai.

Baca

#10hariabiangcuba Day 3

Fasa pertama training plan #10hariabiangcuba dah pun settel. Untuk ringkasan, 3 hari ni saya lari 5K kecuali hari ni, hari ketiga, saya sangat barai dan hanya mampu lari 3K sahaja. Ini semua sebab tengah hari tadi makan lambat. Pergi makan makanan Sunda bawak mak mertua saya mother’s day. Makan punya banyak, balik rasa buncit.

Baca

Kasut : Asics Gel Nimbus 19 Pt 3 – Long Run

Ok. Saya dah lari 10K dengan kasut ni. Saya dah juga lari 5K di Jepun masa sejuk dengan kasut ni ( tapi tak tulis lagi ) dan saya dah lari 30.99K untuk Long Run dengan kasut ni, termasuk lari pecut dari anjing masa LSD yang sama. Basically saya dah lari hampir semua kut. Apa lagi? Lari dalam banjir tak pernah la sebab walaupun hujan hampir setiap hari, tapi air tak naik-naik jugak.

Baca

30.99 K LSD Pt 3

Nanti bila EL dah besar, satu perkara yang penting (antara perkara yang penting) yang saya akan bagitahu dan ajar dia adalah, “jangan menolak wahyu”.

Baca

30.99 K LSD Pt 2

Malam yang dibelah tak jauh mana pun. Baru sahaja beberapa meter lari, rasanya kurang dari 1, di dalam gelap di Taman Melawati itu, dari jauh kedengaran anjing menyalak-nyalak. Bunyi salakan ini bukan bunyi salakan dalam movie hantu yang mendayu-dayu, tapi lebih kepada salakan yang beerti “Jangan datang sini, ini kawasan kami, kalau kau datang juga, kami kejar sampai kiamat”.

Baca

30.99 K LSD

Apabila minggu lepas, saudara Irfan menelefon dan mengajak untuk LSD di Route 68, saya terus sahaja berkata OK, tanpa memikirkan apa consequence-nya. Ini kerana memang telah ada cita-cita didalam saya untuk lari disana, kerana seumur hidup, saya belum pernah pun.

Baca

Pilih 3

Screen Shot 2017-04-27 at 4.23.28 PM

Saya ada terbaca satu artikel ini. Selepas saya baca, saya rasa ada kebenarannya dan saya agak struggle untuk balancekan life saya. Seperti selepas balik dari Tokyo 2 bulan lepas, Arif Rahman, sepupu saya yang datang kerumah untuk buat photoshoot mainan yang saya beli dari Jepun, dia berkata begini :

Baca

Kasut : Asics Gel Nimbus 19 Pt 1 – First impression

Screen Shot 2017-04-04 at 1.02.52 AM

OK. Ini review tadak tipu punya. So saya akan tulis review seikhlas mungkin. Tapi sebelum apa-apa, perlu anda tahu bahawa ini kasut Asics pertama saya dan sebelum ini semua kasut saya adalah Nike dan untuk trail Salomon. Kira pengetahuan Asics saya adalah level Basic, namun, itu tidak bermakna perasaan saya tentang kasut ini adalah tidak benar. Jiwa mesti mau dalam. Kalau jiwa tak dalam, hati tak power kata nenek jiran saya.

Baca

Trunvelogue, siritokyomarason : Flight ANA dan JAL

Dulu masa kecik, selain daripada Kesatria Baja Hitam dan Gaban, ada juga cerita alih bahasa En.Roberto yang memupuk nilai kesopanan dan kelembutan perempuan ( Kesatria Baja Hitam dan Gaban of course element dia keganasan ). Dua cerita alih bahasa ini adalah Maero Attack, dimana ahli pasukan bola tampar remaja perempuan yang terlupa pakai seluar track bermain volleyball di khalayak ramai dan juga Chiaki Matsumoto, siri drama pramugari penerbangan JAL.

Baca

Kenangan Silam : Slamdunk

Slam_Dunk_(Jump_Comics)

Masa saya sekolah menengah dulu, selain dari mengumpul Pedang Setiawan dan berangan nak buat tendangan angin puyuh sewaktu cubaan main bola (saya kaki bangku), saya ada mengumpul komik Slamdunk oleh Takehiko Inoue.

Baca

Hujung minggu Twincity Marathon

Twincity Marathon baru berlalu. Seperti biasa, saya terlepas untuk join race ini. Ini adalah kali kedua melepas. Mungkin tahun lepas bila dah masuk Q4 tu dah lemau nak tengok race-race, so at the end of the day, tak sempat register.

Baca