Semua catatan dalam ‘Catatan

Trunvelogue, siritokyomarason : Flight ANA dan JAL

Dulu masa kecik, selain daripada Kesatria Baja Hitam dan Gaban, ada juga cerita alih bahasa En.Roberto yang memupuk nilai kesopanan dan kelembutan perempuan ( Kesatria Baja Hitam dan Gaban of course element dia keganasan ). Dua cerita alih bahasa ini adalah Maero Attack, dimana ahli pasukan bola tampar remaja perempuan yang terlupa pakai seluar track bermain volleyball di khalayak ramai dan juga Chiaki Matsumoto, siri drama pramugari penerbangan JAL.

Baca

Kenangan Silam : Slamdunk

Slam_Dunk_(Jump_Comics)

Masa saya sekolah menengah dulu, selain dari mengumpul Pedang Setiawan dan berangan nak buat tendangan angin puyuh sewaktu cubaan main bola (saya kaki bangku), saya ada mengumpul komik Slamdunk oleh Takehiko Inoue.

Baca

Hujung minggu Twincity Marathon

Twincity Marathon baru berlalu. Seperti biasa, saya terlepas untuk join race ini. Ini adalah kali kedua melepas. Mungkin tahun lepas bila dah masuk Q4 tu dah lemau nak tengok race-race, so at the end of the day, tak sempat register.

Baca

Trunvelogue, siritokyomarason : JTB Pt 1

Semalam saya ke KLCC untuk lari awal tahun bersama orang rumah dan EL. Dari rumah kami dah bersiap bagai, dan target tahun ini adalah untul lari 10 meter bersama EL (kerana EL baru dapat kaki) dan kemudiannya meletakkan dia dalam stroller sambil kami suami isteri sambung lari.

Baca

Strava Art : Redo Pt 5

OK. Oleh kerana cubaan pertama saya untuk buat “wajah” agak gagal 20% ( sebab mata 40%, mulut 20%, bentuk kepala 20% ) saya telah mengambil keputusan untuk “redo” “wajah” ini. Cubaan kali kedua saya akhirnya berjaya membetulkan bentuk hidung “wajah” ini dengan memasuki lorong yang betul.

Baca

Strava Art : Punca Idea Pt 1

Seperti biasa, bila menjelang 25 December, saya akan buat satu challenges larian yang bersifat macam-macam. Pada tahun 2014, saya lari lumba dengan LRT atau #racethetube. Ini adalah akibat dari terinspire #racethetube global yang bermula di London tak silap saya. Boleh baca detail pasal itu disini.

Baca

Satu hashtag yang paling power dalam dunia

Saya baru balik dari Cameron Highlands percutian keluarga. Percutian ini adalah sempena untuk beristirehat selepas semua ahli keluarga letih berpulun untuk kerja kahwin adik bongsu saya. So, cadangan untuk ke Cameron Highlands adalah hasil politik saya yang bermatlamatkan agak serampang. Ini adalah kerana last trip transit tempoh hari dari Kuala Kangsar, saya gagal untuk bangun pagi dan lari di Cameron. So saya ingat kali ini saya nak cuba juga untuk bangun pagi dan keluar lari.

Baca

Stress

Dari minggu lepas, hingga ke minggu ini, saya ingat saya dah travel sejauh 1000 km. Kejap. Ada baiknya saya kira untuk tahu sejauh mana saya dah travel (bawa kereta, bukan lari). Maybe lebih dari 1000 KM.

Baca

Race : Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2016 Pt 11 – Smoke House Cameron Highlands, etc

OK. Basically sebenarnya plan asal saya nak recovery run kat Cameron pagi-pagi Isnin. Konon nak hirup udara segar bagai, saya siap dah tengok route untuk recovery run tu. Yela semalamnya dah lari race so esoknya kat tanah tinggi rasa macam nak experience baru. Kat Cameron saya tak pernah lari lagi. So ini map untuk recovery run yang diimpikan tersebut. Ada dua. Satu level sakit kaki satu lagi level excited. Yang sakit kaki distance dia 2.57 KM. Start kat depan Smoke House dan ending balik tempat yang sama. Lari keliling padang golf kat Cameron tu.

Baca

Race : Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2016 Pt 8 – Race Report

Agak seminggu juga saya fikir. Apa yang saya nak tulis untuk race report ini. Adakah saya nak describe apa yang saya nampak semasa saya lari hari tu? Atau saya nak describe, apa yang saya rasa, masa saya lari hari tu? Saya fikir, kalau saya tulis race report yang cerita belok kanan belok kiri jalan depan jalan belakang, agak tak berapa nak significant sangat lebih-lebih lagi LHKSNS adalah satu larian yang quite “special” bagi saya sebab ia berlangsung dalam bulan harijadi saya. Lagipun, ini adalah satu-satunya race yang saya masuk sudah 2 kali, dan boleh jadi akan menjadi race wajib tahunan saya sampai bila-bila. So kalau race report dia tak “special”, rasa cam adoiiii…. cam lari tak dapat hadiah pulak.

Baca

Race : Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2016 Pt 6 – Race Kit Collection

Elok sampai Dewan Jubli tu dah petang sangat. Parking depan dewan dan terus masuk dalam. Kat tepi pintu, kelihatan En. Remin sedang duduk di sebuah kerusi sambil main handphone. Agak setengah jam jugak dia tunggu. Dia dah settle amik racekit semua. Saya tengok que line up agak panjang. Sebelum ia menjadi ular, saya terus sahaja ke sana dan beratur. Sementara isteri saya mengejar EL yang macam over excited berjalan jatuh berjalan jatuh dalam dewan yang super besar (dari perspective dia), saya baru teringat yang benda paling penting saya lupa. Slip racekit collection!

Baca

Saya kembali.

screen-shot-2016-11-04-at-6-35-10-pm

Maaflah saya hilang lama. Kalau ikut Strava, saya hilang 31 hari. Umur nak naik 40 tahun ni banyak ujian dan cabarannya. Di kala zaman minyak masak naik, berniaga sendiri memang rasa macam nak beli minyak tanah dan simbah dekat bank. Biar padan muka semua orang langsung kita hidup dalam masyarakat tidak perlukan wang.

Baca

Lemau

Suami : Kita rasa sejak kita stop lari seminggu ni, badan macam lemau tak tentu hala pulak
Isteri : Iya? Rasa macam mana?
Suami : Cam letih… cam tak ada energy….. cepat ngantuk…. rasa nak baring selalu….
Isteri : So, bila nak start lari balik?
Suami : ………

Baca

Hijrah

Hijrah, dalam bahasa inggeris, saya kira boleh kita kata Change, atau Moving Forward, atau apa lagi….. ? Ia adalah, Begin with a step, atau Be the change. Boleh juga kata, A step further.

Baca

Logo : Lariansebuahkitab

Antara feedback daripada kawan-kawan tentang poster log yang saya buat tahun lepas adalah “kenapa tidak ada brand langsung?”. Mulanya saya ingat saya tak letak apa-apa logo atau apa-apa tulisan adalah kerana agar, poster itu plain dan minimalist. Namun setelah berjumpa dengan beberapa orang kawan yang juga runners, mereka kata ada baiknya letak logo kerana ia nampak lebih original dan supaya orang tahu, poster itu siapa yang buat.

Baca

Jam : Kenapa nak pakai jam larian

Semalam lepas post posting Suunto Spartan vs Fenix Garmin tu saya macam tak boleh tidur. Hati saya bising suruh buat satu lagi posting yang lebih elok, iaitu posting tentang ciri-ciri jam larian. Hati saya kata, bukan semua orang nak pakai Suunto Spartan mahupun Fenix Garmin 3. So instead of focus pada 2 jenis jam, lebih baik fokus pada apa ciri-ciri jam larian yang perlu runner tahu. So bila dah tahu ciri-ciri tu, tak kisahlah jam jenis apa nak beli asalkan runner tahu ciri-ciri yang dia perlu dan tak perlu.

Baca

Mengingat Matlamat Pt 2

Saya baru sampai dari Raub dan sekarang berada di rumah di Kinrara. Patutnya nak ke singgah ofis tapi bila syaitan bermaharajalela di hati, agak meniupkan unsur-unsur kemalasan yang sangat padat. Oleh kerana ada unsur nak ponteng kerja, ada baiknya saya buat matematika larian. Berikut adalah algorithm larian yang harus diselesaikan hari ini, sebelum deployment diteruskan.

Baca

Mengingat Matlamat

Saya di Raub balik beberapa hari untuk meraikan hari pengorbanan. Di masjid, imam besurah tentang kisah pengorbanan Habil dan Qabil dimana ada satu kelainan berbanding dengan kisah cliche Ibrahim dan Ismail yang disajikan hampir setiap tahun. Lalu saya terfikir, pengorbanan merentasi zaman rupanya. Dari zaman awal, hingga zaman pertengahan, dan ke hari ini.

Baca