Semua catatan dalam ‘Hasil Larian

Siri Milestones : #01 – Kembali fit at least 30% daripada zaman paling fit

Selepas dari beli treadmill hari tu masa bulan puasa musim MCO, saya ada start lari sikit-sikit. Tak banyak la kalau ikut Strava saya ada dalam 14 kali. Saya mula lari daripada 8 May 2020 sampai last sekali 9 Juli 2020. Total distance : 46 km, 4 km kurang 50 km. Ini saya kira first milestones saya untuk lariansebuahkitab 2.0

Memula saya lari 3.6 km. Dalam 4 kali gitu.

Kenapa 3.6 KM? Ini mengambil bahagian dalam program menentang racism, #irunwithmaud.

Baca

Cara untuk dapat SUB 1 bagi 10K Pt 1

Ada satu hari saya lari di mana ntah, tapi bila habis lari tu saya ada jumpa satu runner. Runner ni muka dia sangat gembira sebab dia first time masuk Full Marathon 42K (sebab saya tengok IG dia). Dia tanya saya macam mana race. Saya kata saya masuk 10K sahaja. Dia tanya dapat SUB 1 tak? Saya kata alhamdulillah dapat. Saya tanya dia macam mana race dia. Dia sangat gembira sebab berjaya first time FM. Saya ucap tahniah pada dia dan dia pun ucap tahniah pada saya. First time 42K mesti PB sebab sebelum tu tak pernah. Dan memang betul, keseronokan menghabiskan FM adalah seperti keseronokan malam pertama (bagi yang dah kahwin).

Baca

100K : Temuramah dengan Kapten Conquer Running Team, Udiey

IMG_0849

Seperti yang saya dah post mukadimah 100K sebelum ini, berikut adalah temubual saya dengan Saudara Udiey tentang pengalaman beliau menghabiskan TMMT2017 100K. Temubual ini atau soalan-soalan yang saya ajukan kepada Udiey adalah menjurus daripada segi preparation, race day, dan tips untuk kita semua yang ada hati nak lari 100K satu hari nanti. Semoga kita semua mendapat manfaat dari temubual ini. Sebelum itu, sedikit tambahan. Untuk nak bayangkan jauh mana 100K ini, ia adalah jarak lebih kurang daripada Kuala Lumpur ke Raub, Pahang. Ini screenshot dari google map.

Baca

Macam mana nak design BIB larian

Saya rasa saya boleh bagi sedikit proposal memandangkan background saya adalah art dan saya juga berlari. Company saya pun company design dah 12 tahun, so proposal saya ni anda boleh amik kira. Ditambah pulak saya dah gantung Bib race kat rumah saya, so hari-hari naik tangga saya tengok Bib-Bib ni, makanya saya decide nak tulis sikit pasal design Bib.

Baca

Race : Tokyo Marathon 2017 Pt 14 – Injured

Januari telah berlalu. Sedar tak sedar, saya sudah berlari sejauh 129 KM. Agak jarang sebenarnya saya lari lebih dari 100 KM sebulan. Kalau saya check dan semak di training calendar strava saya, setakat hari ini selama 3 tahun lebih berlari, saya cuma pernah lari lebih dari 100 KM sebulan baru 3 kali sahaja.

Baca

Summary : 2016 – Kitab ke Viktor

khairulazizi_full

Tahun 2015 merupakan tahun larian saya yang sangat tewas. Tahun yang bancau punya mandom. Tahun gila buat benda semua tak jadi. 2016, sebaliknya, adalah ibarat pertukaran muka surat dari muka surat suwey kepada muka surat harapan baru. Mungkin juga daripada sebuah buku yang penuh emosi negatif, kepada buku yang penuh harmoni positif.

Baca

Strava Art : Redo Pt 5

OK. Oleh kerana cubaan pertama saya untuk buat “wajah” agak gagal 20% ( sebab mata 40%, mulut 20%, bentuk kepala 20% ) saya telah mengambil keputusan untuk “redo” “wajah” ini. Cubaan kali kedua saya akhirnya berjaya membetulkan bentuk hidung “wajah” ini dengan memasuki lorong yang betul.

Baca

Jam : Kenapa nak pakai jam larian

Semalam lepas post posting Suunto Spartan vs Fenix Garmin tu saya macam tak boleh tidur. Hati saya bising suruh buat satu lagi posting yang lebih elok, iaitu posting tentang ciri-ciri jam larian. Hati saya kata, bukan semua orang nak pakai Suunto Spartan mahupun Fenix Garmin 3. So instead of focus pada 2 jenis jam, lebih baik fokus pada apa ciri-ciri jam larian yang perlu runner tahu. So bila dah tahu ciri-ciri tu, tak kisahlah jam jenis apa nak beli asalkan runner tahu ciri-ciri yang dia perlu dan tak perlu.

Baca

#30hariabiangcuba Day 30 – Hari Akhir

IMG_1391
Biasa kalau kita puasa (kalau puasa la), 30 hari, esok mesti macam gembirakan? Sebab raya. Feeling yang sama saya rasa bila dah 30 hari training (walaupun pun ada hari ponteng, alah… cam puasa la). So bila last day puasa tu biasanya masa berbuka tu kena grand la sikit. Kalau biasa berbuka makan murtabak dengan air sejuk, hari last kena la makan daging bakar cicah air asam campur air tembikai. Power sikit. So samalah juga dengan training plan saya ni.

Baca

Jawapan : Tips untuk pelari baru

Mentang-mentang baru balik dari Bali dan baru sudah habis Full Marathon, terus nak bagi tips untuk pelari baru. Poyo betul. Rasa nak sepak diri sendiri. Tapi, sejujurnya, saya tulis ini hanya memberi cadangan dan idea sahaja. Itu pun kerana ada seorang runner yang hantar message kepada saya di Facebook. Basically bukan dia seorang sahaja tapi ada a few yang hantar selain dari blog dan IG secara private. Ada macam-macam topik yang ditanya. Ada yang saya boleh jawab on the spot. Ada yang saya sendiri tak tau nak jawab apa so saya KIV dulu.

Baca

1000

Bagi yang mengikuti instagram saya yang ber#kan #lariansebuahkitab itu, anda akan dapati bahawa saya membahasakan diri saya “abiang”. Sebagai contoh, boleh tengok beberapa screenshot dibawah ini yang diambil secara randomtasi.

Baca

Summary : 2015 – Tahun yang tewas

Semasa saya di Bali pada beberapa tahun yang lepas, ketika saya menonton TV. Di dalam berita malam, saya melihat klip kemalangan kereta yang sangat mengerikan. Seorang lelaki telah mati akibat memandu dengan cuai lalu terbabas, dan masuk gaung. Pemberita yang mengulas berita malang itu, menggunakan perkataan “tewas”, untuk kematian.

Baca

Race : Ranauthlon 2015 Pt 9

Boleh saya katakan yang Ranauthlon ni cabaran dia “agak” jugaklah. Awal-awal dah tak kasi can. Baru je start lari, dah kena panjat bukit. Adoiii… gila betul-lah. Habis tenaga batin terus zero. Kalau main game lawan tu awal-awal dah lawan Bruce Lee. Mana aci. Lepas lawan Bruce Lee kena lawan IP Man, cikgu Bruce Lee. Lepas lawan cikgu Bruce Lee, lawan dengan Gaban. Memanglah kalah.

Baca

iPhone masuk air, jadi red screen

11193039_1597156310568699_184724899_n

1. Ok, so iPhone saya masuk air sungai masa larian haritu. Dia padam terus. Bila saya cuba restart, dia keluar logo apple, then dia jadi red screen. Then dia shut down sendiri, dan dia restart sendiri balik. Dia loop macam ni sampai magrib.

Baca

999 KM Sejenak

Sehingga hari ini, saya sudah berlari sejauh 248.94 KM. Jika dibundarkan, ia akan jadi lebih kurang 250 KM kalau mahu dibundarkan. Boleh dikatakan ini adalah salah satu anjakan baik yang pernah berlaku dalam hidup saya selama ini. Berbeza dengan tahun lepas, saya hanya mula lari dengan serius pada bulan May dan cuba mengejar target 365 KM by the end of this year. Malangnya saya gagal. Kesuntukan masa adalah antara faktor terbesar selain daripada “terlewat sedar”.

Baca

Sijil Pt 3

So antara 3 race kat Malaysia yang dikatakan AIMS certified tu, saya pernah masuk satu je iaitu Penang Bridge. Itu pun 10K. :D. Sekarang saya nak pergi download semula sijil tu dan tengok apa yang AIMS nya kat sijil tu.


Screen Shot 2015-04-13 at 10.55.17 PM


Zoom sikit.


Screen Shot 2015-04-13 at 10.55.37 PM


Ok, betullah tu.

Baca

Hacking Half Marathon, 3k x 7d = 21k Part 3

Ok. Ini adalah hasil keputusan eksperimen yang telah dilakukan. Asalnya rancang nak lari at least 21 K selama 5 hari bagi preparation kepada 21K on weekend. Namun, hasilnya ada sedikit kurang dimana saya hanya berjaya lari 20 K sahaja. Dibawah adalah catatan saya setiap hari selama 5 hari sebelum race.

Baca