Semua catatan dalam ‘Hikayat Larian Sebuah Kitab

Mengambil panduan untuk hal yang seterusnya

Biasa dalam hidup kita ni akan sampai satu tahap kita tepu dalam apa yang kita tengah buat. Benda tepu ini berlaku adalah kerana 3 perkara pada pendapat saya.

a. kita dah achieve target dalam apa yang kita buat tu
b. challenge dalam benda yang kita buat tu dah tak berapa nak jadi challenge
c. benda yang kita buat tu jadi rutin which mean menjadi norma biasa sesuatu yang kita buat sambil pejam mata pun ok (dah boring la)

Baca

Abiang kembali

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Semoga anda sihat dan ceria serta happy di samping orang tershayang tu.

Fuh. Agak lama blog ni ditinggalkan gantung tanpa tali. Last update 2019…. tapi┬átu pun ntah mende2. Lama saya tak tulis blog ni bukan apa. Sebab lama tak lari. Tu yang tade idea nak tulis. Baru tau rupanya kalau kaki stop otak pun boleh stop.

Screenshot 2020-06-27 at 11.40.33 PM

Baca

Menyusun kehidupan

Harap maaf kerana lama tak update blog dan akhirnya tak bayar domain name dan akhirnya blog ini ghaibul ghuyub. Bila exabytes telefon saya semalam sampai nak pecah dan akhirnya whatsapp saya, baru saya tersedar yang nyawa blog lariansebuahkitab dalam bahaya.

Baca

SHRMZB 2000 + 17

Sebelum terlambat, saya ingin mengucapkan SHRMZB 2000 + 17 untuk semua pembaca blog lariansebuahkitab. Dikesempatan itu juga, saya meminta ampun dan maaf jika sekiranya tulisan saya di dalam blog ini mengguris hati anda, buat anda kecik ati, buat anda rasa tak comfortable dan sebagainya. Manalah tahu. Kata pepatah, kerana mulut badan binasa, kerana posting blog jahanam.

Baca

Logo : Lariansebuahkitab

Antara feedback daripada kawan-kawan tentang poster log yang saya buat tahun lepas adalah “kenapa tidak ada brand langsung?”. Mulanya saya ingat saya tak letak apa-apa logo atau apa-apa tulisan adalah kerana agar, poster itu plain dan minimalist. Namun setelah berjumpa dengan beberapa orang kawan yang juga runners, mereka kata ada baiknya letak logo kerana ia nampak lebih original dan supaya orang tahu, poster itu siapa yang buat.

Baca

Prakata

Berbanding dengan kawan aku yang sudah mempunyai total distance 2904 KM dalam profile runkeepernya, aku cuma baru 371 KM jarak larian, itupun termasuk jalan dan hiking. Nyata, dia lebih bersungguh dan lebih serius dalam arena pelariannya, berbanding aku, atau, dia mula awal lebih dulu dari aku.

Baca

Cuba

Screen Shot 2014-09-11 at 4.25.46 PM

Aku bukan mahu buktikan sesuatu tetapi semacam aku perlu lakukan sesuatu. Lalu, petang itu, aku bertekad akan cuba untuk lari sejauh 21K. Walaupun aku tahu, aku cuma baru 2 kali lari 10K, tetapi keazaman aku, melebihi dari pengalaman. Aku mahu tengok, sama ada aku boleh, atau tidak boleh.

Baca

Mula.

Screen Shot 2014-09-04 at 11.35.32 PM

Hari ini aku lari lagi. Dan target larian aku, adalah 7KM. Hari ini agak lapar. Dan sebelum lari, aku beli buah betik di meja Uncle Cina jual buah. Agar lari tidak perut kosong sangat. Agar lari, fokus 7KM.

Baca