Semua catatan dalam ‘Kajian

FlyteFoam oleh Asics

So jourINAlist saya lupa nak tanya lebih-lebih pasal kasut semalam, maka hari ni saya ingat saya buat research sikit pasal FlyteFoam dulu. Setelah saya buat bacaan-bacaan, ini rumusan perbualan antara saya dengan saya sendiri.

Baca

Meditation Pt 1 – Asal – asal

Saya sebenarnya telah belajar meditation sejak tahun 2005 lagi. Kali pertama saya diperkenalkan dengan meditation oleh seorang mentor, dan ketika itu, melakukan dengan disiplin, telah mengubah hidup saya secara total. Agak sukar untuk saya kongsi pengalaman itu disini namun meditation sememangnya mempunyai kesan secara saintifik dan spiritual kepada saya.

Baca

Hijrah

Hijrah, dalam bahasa inggeris, saya kira boleh kita kata Change, atau Moving Forward, atau apa lagi….. ? Ia adalah, Begin with a step, atau Be the change. Boleh juga kata, A step further.

Baca

Jam : Ciri-ciri Jam Larian Pt 1

Ada banyak jam larian di luar sana. Terus terang saya katakan, saya cuma ada 1 jam larian iaitu Suunto Ambit 2 Saphire + Heart Rate Belt. Saya pernah tengok Suunto Ambit 3 adik ipar saya, dan isteri saya pakai Suunto M5. Lain dari brand ini, saya tak pernah tengok secara betul, kecuali di Youtube.

Baca

Panduan makan & minum semasa marathon Pt 3

Bila dah kaji hal air untuk marathon ni baru saya faham yang rupanya air kosong dan iso dua-dua penting masa lari. No wonder ada talipinggang botol air yang boleh letak kiri kanan tu. Mulanya saya ingat boleh letak dua perisa air, tapi rupanya satu air kosong, satu air iso.

Baca

Panduan makan & minum semasa marathon Pt 2

Rupanya ada teknik kalau nak minum air dari cup, tapi masih juga boleh berlari. Sebab biasanya bila kita minum air dari cup, kita akan automatically slow, dan minum sambil jalan. Ini kalau ustadz saya kat sekolah nampak ni dulu mau kena besit semua orang. Minum kena duduk. Ustadz cakap la. Kalau camgitu orang islam takleh masuk marathon tu.

Baca

Panduan makan & minum semasa marathon

Saya bukanlah seorang pemakan sangat. Dalam HM saya sebelum ini pun kalau ada orang bagi pisang, saya tak makan. Sebab dulu-dulu masa saya mula-mula lari waktu tu 7K rasanya saya ada amik dan makan pisang. Hasilnya saya sakit perut. Sejak itu, saya memilih untuk tak makan langsung masa lari.

Baca

The Boy Who Learned to Fly

“You can always go faster when you keep it light”

Mencapai ketenangan dalam hidup adalah satu hal yang semua orang kena cari buat yang ada awareness tentang itu. Dan mencapai ketenangan dalam “larian”, juga harus dicari oleh semua runners.

Baca