Semua catatan dalam ‘Semua

Sea Games 2017 : Acara Marathon Pt 2

Sekarang kita nak buat analisis sikit sama ada Marathon, Malaysia boleh menang pingat Emas atau tak. Sekarang saya listkan PB mengikut ranking siap dengan gambar runner tu sekali. So bila buat kajian ni, nampaknya untuk menang Emas / Perak / Gangsa sangat tipis bagi Malaysia.

Baca

Sea Games 2017 : Apa yang kita sebagai rakyat Malaysia boleh support?

b1488641490.05836

Tak lama lagi SEA Games 2017. Saya ingat sebagai rakyat Malaysia, walaupun bukan bersukan sangat pun mesti kita ada cara bagaimana nak support Sea Games yang akan diadakan di KL ini. So dibawah ini saya tuliskan apa yang kita sebagai rakyat Malaysia boleh buat untuk support Sea Games yang ke 29 ini. Saya akan tulis dan rank kan dari level yang paling malas sampai ke level yang paling hardcore.

Baca

Kisah Bib salah address

Hari ni ada satu cerita kelakar. Kisah dia begini.

Tengah hari tadi saya buat kerja dalam bilik John Zulazri. Amalina, admin saya ntah kemana saya pun tak tau. Tiba-tiba, pintu ofis ada orang tekan loceng. Sebab malas nak turun, John Zulazri yang pergi tengok.

Baca

Race : Smart Tunnel Run 2017 Pt 2 – Menuju Starting Line

Saya bangun pagi tadi dalam pukul 4:52 pagi. Mandi 3 minit, bersiap 3 minit dan tunggu grab 4 minit. Bila grab sampai, dia tanya saya, abang marathon mana pagi-pagi buta ni? Saya kata bukan marathon pun, ni cuma 12 KM. Race dalam Smart Tunnel. Pukul 5:30 boleh sampai tak? Dia kata itu roket. Saya ketawa. Dan mula tak ketawa bila dia bawa kereta macam roket.

Baca

DNS

DNS adalah singkatan kepada Did Not Start. DNF pula adalah Did Not Finish. DNS ni tak pi langsung lari sebab tertidur kat rumah atau apa jua alasan manakala DNF dan pi lari, cuma tengah lari tu muntah atau sakit pungkoq, so tak habis dan dah tak larat nak habiskan larian.

Baca

Race : Runsta Back to Semesta Pt 3 – Registration Extended

Nasi belum menjadi bubur. Bagi yang nak register Semesta Run tapi tak sempat sebab dah biasa buat keja las minute, so anda masih ada peluang lagi. Tarikh tutup telah dilanjutkan kepada 30 Julai. Which mean, ada lagi 2 hari. So apa tunggu lagi, register sekarang jangan buang masa gigit jari atau makan kuaci (err tak kelakar).

Baca

Macam mana nak design BIB larian

Saya rasa saya boleh bagi sedikit proposal memandangkan background saya adalah art dan saya juga berlari. Company saya pun company design dah 12 tahun, so proposal saya ni anda boleh amik kira. Ditambah pulak saya dah gantung Bib race kat rumah saya, so hari-hari naik tangga saya tengok Bib-Bib ni, makanya saya decide nak tulis sikit pasal design Bib.

Baca

Cuti Semester dah tamat

Gaya title posting ni macamlah saya ni seorang student lagi. Tapi ya. Saya memang seorang student yang masih belajar banyak benda dalam hidup. Student of running (kalau ikut tema blog ni), Student of parenting, Student of …. mmm.. basically Student of life la.

Baca

SHRMZB 2000 + 17

Sebelum terlambat, saya ingin mengucapkan SHRMZB 2000 + 17 untuk semua pembaca blog lariansebuahkitab. Dikesempatan itu juga, saya meminta ampun dan maaf jika sekiranya tulisan saya di dalam blog ini mengguris hati anda, buat anda kecik ati, buat anda rasa tak comfortable dan sebagainya. Manalah tahu. Kata pepatah, kerana mulut badan binasa, kerana posting blog jahanam.

Baca

Race : Runsta Back to Semesta Pt 1 – Registration

Screen Shot 2017-06-22 at 10.41.58 PM

Irfan dari sekolah semesta dah bagitau saya yang team running sekolah dia nak organize race back to school. Tak silap saya dah lama dulu dia bagitau tahun ni. Waktu tu dia kata kalau minat nak join, mungkin ada relay. Saya rasa ok jugak sebab saya tak pernah lari relay. Boleh bagitau kawan-kawan sekolah saya tapi malangnya sekolah saya shahpekan, yang saya tau lari ni ada 3 orang je. Mungkin saya ni kurang bersocial media, mungkin juga sebab tu saya tak tau sangat.

Baca

Acara : SCKLM Media Category Challenge

Screen Shot 2017-06-21 at 11.38.54 PM

Semalam saya ke Pacific Regency Hotel Suites. Ada jemputan dari Dirigo Events bagi majlis berbuka puasa dan penyampaian hadiah untuk kategori lain dari kategori umum race. Saya sampai dalam pukul 7:30 lepas berbuka dengan isteri dan El Lukh. Ini semua sebab saya ada meeting di KL jam 3:30 dan upaya keluar dari KL untuk balik rumah pukul 4:30. Jem 2 jam dari KL nak sampai Kinrara dan lepas tu patah balik ke KL semula.

Baca

Jam : Suunto Spartan Series

Oleh sebab lately asyik tengok jam, so ada baiknya saya share sikit pasal Suunto Spartan series. Untuk rekod, sekarang saya pakai Suunto Ambit 2 Sapphire HR yang agak makan tahun juga. Masih elok, cuma kadangkala ada masalah sikit.

Baca

Race : The Strava Mile

lockup

Bulan june ini Strava ada launch satu acara yang dinamakan The Strava Mile. Kalau anda familiar dengan Mile Speed Test, ini adalah benda yang lebih kurang sama. Saya pernah tulis pasa Mile Test ni dan saya jumpa masa sebelum nak buat first FM saya.

Baca

June Afternoon

Ada satu lagu oleh Roxette. Tajuk dia June Afternoon. Lagu ni masa saya form 4 atau form 5 saya pun tak berapa ingat. Yang saya ingat adalah kawan saya, John Zulazri tulis lirik lagu ni dekat muka depan buku rujukan Preston. Tulisan dia kecik-kecik, tak mengambarkan langsung orangnya yang tinggi lampai.

Baca

Race: 2XU Compression Run 2017 Pt 1 – Registration

“That woman deserves her revenge. Yeah. We deserve to die….”

En. Remin message saya dengan text yang pendek tadi, “race PW hg last year….”. Saya membuka web dan mula membaca dari sisipan image yang diberi. Poster yang besar di wajah pertama laman web ini mempunyai tagline yang sangat mengujakan.”Let your heart, set the pace”.

Baca

Race : Standard Chartered KL Marathon 2017 Pt 4 – Race Kit Collection

Screen Shot 2017-05-26 at 10.07.40 AM

Biasanya saya memang malas nak pergi collect racekit. Pertama sebab ramai orang. Kedua sebab saya rasa macam time saya nak pergi collect tu tak berbaloi. Maksud saya, kalau saya pergi collect racekit, paling tidak mesti habis 2 jam. Nak keluar rumah, bawak kereta, cari parking, pergi beratur, amik racekit, tengok orang complain baju dia size lain sebab tak muat perut atau kecik sangat, bayar tiket parking, tiket tol, duit minyak, sampai rumah. Dalam masa 2 jam ada banyak lagi benda lain yang saya boleh buat. Misalnya tidur dan berlatih lari dalam mimpi. 😀

Baca

Larian Sukan Sea 2017

Registration-form-poster-770-X-1080-2nd

Terasa nak mewakili Malaysia? Nak feel jadi atlit negara? Well, ini ada satu race yang boleh bagi feel tersebut walaupun hakikatnya kalau anda masuk, anda bukan atlit negara pun. Namun, menjadi sebahagian daripada event negara, bolehla consider sikit-sikit….

Baca

#10hariabiangcuba Day 3

Fasa pertama training plan #10hariabiangcuba dah pun settel. Untuk ringkasan, 3 hari ni saya lari 5K kecuali hari ni, hari ketiga, saya sangat barai dan hanya mampu lari 3K sahaja. Ini semua sebab tengah hari tadi makan lambat. Pergi makan makanan Sunda bawak mak mertua saya mother’s day. Makan punya banyak, balik rasa buncit.

Baca

Kasut : Asics Gel Nimbus 19 Pt 3 – Long Run

Ok. Saya dah lari 10K dengan kasut ni. Saya dah juga lari 5K di Jepun masa sejuk dengan kasut ni ( tapi tak tulis lagi ) dan saya dah lari 30.99K untuk Long Run dengan kasut ni, termasuk lari pecut dari anjing masa LSD yang sama. Basically saya dah lari hampir semua kut. Apa lagi? Lari dalam banjir tak pernah la sebab walaupun hujan hampir setiap hari, tapi air tak naik-naik jugak.

Baca