Semua catatan dalam ‘Words of wisdom

Mengambil panduan untuk hal yang seterusnya

Biasa dalam hidup kita ni akan sampai satu tahap kita tepu dalam apa yang kita tengah buat. Benda tepu ini berlaku adalah kerana 3 perkara pada pendapat saya.

a. kita dah achieve target dalam apa yang kita buat tu
b. challenge dalam benda yang kita buat tu dah tak berapa nak jadi challenge
c. benda yang kita buat tu jadi rutin which mean menjadi norma biasa sesuatu yang kita buat sambil pejam mata pun ok (dah boring la)

Baca

Race : 2XU Compression Night Run 2016 Pt 3 – Aku Adalah Aku

Pagi ini saya bangun dah pagi. Ini satu kejayaan yang jarang-jarang berlaku dalam hidup saya. Saya memang mengaku, saya liat nak bangun pagi. Tetapi apabila akhir-akhir ini, kehidupan ofis saya dah mula nak sibuk, ia menyebabkan saya kadangkala terpaksa stayback di ofis sampai pukul 8 malam. Di mana, ia akan menyebabkan saya terpaksa lari pada malam hari, dan di mana, ia telah mengambil masa kualiti saya dengan isteri dan anak saya.

Baca

Filem : 2015 Ultra Trail Gobi Race

Kata-kata hikmah dari runners yang lari sejauh 400KM selama 6 hari dan 150 jam di gurun Gobi :

  1. Kamu tidak mencapai apa yang kamu mahu pada akhirnya di hujung kelak. Hadiah dan kehebatannya, adalah sepanjang pengembaraan kamu. Matlamat yang sebenar, adalah pengembaraan itu.
  2. Aku mahu tahu siapa Aku. Dan, apakah sempadan Aku. Aku rasa manusia tidak tahu apa sempadan mereka. Maka, cubalah sesuatu yang gila, dan, itulah cara yang betul untuk menemui sempadan baru.
  3. Jalan lurus tak semestinya jalan terpantas.
  4. Jika kamu berkeputusan untuk tidur, masa tetap berlalu. Tidak kira dimana pun kamu.
  5. Berlari sejauh 50KM di garis lurus di gurun … disana… ada pegun dan ketenangan… ia memberi masa untuk kamu┬ámelihat ke dalam┬ákamu.
  6. Ya jika kamu tersakit disana dan kadangkala kamu gembira di sini, setiap semua bercampur baur di tengah, ia membuatkan kamu HIDUP.
  7. Ada banyak cerita berlaku di sini. Aku rasa ia bukan pertandingan dengan kaki… tetapi pertandingan dengan hati
  8. Aku ingat aku kena berlari seperti aku bernafas. Maksud aku, bernafas adalah semulajadi. Kamu tidak perlu berusaha untuk bernafas. Begitu juga aku berlari walau sejauh 100 KM

Dan akhir :

Baca

Finishing line

Layan clip finishing line ni seronok jugak. Banyak hal yang boleh belajar. Betapa manusia akan sanggup berjuang habis-habisan untuk buat yang terbaik. Hanya kali ini sahaja. Tidak ada kali lain sudah. Inilah masanya. Hanya inilah waktunya. Kita sudah menempuh pelbagai halangan dan rintangan, pelbagai kesukaran dan cabaran. Lalu, disaat-saat akhir ini, janganlah dipersiakan. Buatlah yang terbaik. Dan jadilah pemenang.

Baca