Diri : Jantung

Bila lari, tak dapat dinafikan, selain dari kaki, yang paling penting adalah jantung. Tapi selama saya berlari ni, saya tak pernah terfikir nak tahu bagaimana jantung ni berfungsi. Maksud saya, secara detail. Dulu saya ada amik kelas biologi masa kat sekolah. Tapi saya dah lupa dah macam mana. So this week saya nak study pasal jantung. Saya nak tahu bagaimana jantung dan diri kita saling bekerja, semasa lari.

Ya, saya tahu dia pam darah beroksigen. Saya nak tengok mungkin ada yang saya miss out.



Kalau complicated sangat, ini yang versi comel punya.





_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_