Heart Rate : Ada berapa jenis Heart Rate yang kena tahu?

Ini memang mengelirukan, kejap ada yang macam tu, kejap ada yang macam ni. So saya dah buat kesimpulan, ini adalah jenis Heart Rate yang kita kena tahu.

1. Resting Heart Rate (HRrest

Heart rate masa kita tengah rilek. Tengah duduk saja. Tengah takdo kojo den nak buek lagi ni ha. Boleh baca detail di sini.

Heart Rate : Bagaimana nak check heart rate
Heart Rate : Jadual HR ikut umur

2. Maximum Heart Rate (HRmax

Maximum Heart rate adalah degupan jantung kita yang paling tinggi dia boleh pergi. Misalnya resting heart rate 67, tapi dia boleh pergi lagi tinggi misalnya 183.

Heart Rate : Maximum Heart rate Pt 1
Heart Rate : Maximum Heart rate Pt 2
Heart Rate : Maximum Heart rate Pt 3

3. Target Heart Rate (THR) 

Target Heart Rate atau Training Heart Rate (THR) adalah Heart Rate yang kita nak capai semasa senaman aerobik dimana membenarkan jantung dan paru-paru menerima faedah terbaik / keuntungan tertinggi daripada aktiviti senaman itu.

Heart Rate : Target Heart Rate Pt 1
Heart Rate : Target Heart Rate Pt 2
Heart Rate : Target Heart Rate Pt 3

Heart Rate : Aerobic vs Anaerobic

4. Heart Rate Reserve (HRR) 

Bila Maximum Heart Rate tolak Resting Heart Rate, kita dapat Heart Rate Reserve. Kira baki dia la. Gunanya HRR ini adalah untuk menyediakan training zone untuk seseorang.

Heart Rate : Heart Rate Reserve

5. Recovery Heart Rate (HRrecovery

Heart Rate Recovery adalah pengurangan di dalam degupan jantung pada waktu kemuncak senaman dan kadar degupan dikira selepas masa cool down dalam waktu yang tetap. Dalam bahasa normal, ia Heart Rate Recovery adalah keupayaan jantung untuk kembali kepada kadar degupan yang normal selepas senaman. 

Heart Rate : Heart Rate Recovery

Ok itu saja. Perut sudah lapar, mau pergi lunch.

 

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_

Comment 1

  1. Pingback: Persediaan untuk larian yang lebih pantas | Asia Fitness Today

Comments are closed.