Heart Rate : Aerobic vs Anaerobic

Dulu kat sekolah time sukan ada senamrobik. Tapi budak-budak ni panggil senamberuk. Dah besar ni terjumpa pulak Aerobic dan Anaerobik. Kalau kat sekolah dah jumpa benda ni, mesti bebudak ni cakap, senamberuk vs senamberuk-anal. Hishhhhh!!!

Ok. Apa perbezaaanya.

1. Aerobic
Dengan kehadiran oksigen dalam badan semasa larian. Otot bergerak, oksigen jadi minyak so otot tak letih sebab banyak oksigen. So, lagi pandai control pernafasan masa lari, lagi lama boleh lari sebab tak letih dan otot cuma guna oksigen sahaja. Biasanya berlaku masa Easy Run. Hasil pembuangan aktiviti aerobic ini adalah Air (peluh) dan CO2.

Aero adalah perkataan greek untuk “air” atau udara. Paksi utama Aerobic adalah jantung, dan pernafasan. Aerobic yang berterusan akan meningkatkan Heart Rate sampai ke tahap Anaerobic.

2. Anaerobic
Tanpa kehadiran oksigen dalam badan semasa larian. Otot bergerak, gula (glycogen) dalam badan jadi minyak dan otot jadi letih sebab takde oksigen. Berlaku kerana dah tak cukup oksigen a.k.a tak cukup nafas.  Biasanya berlaku masa nak speed / sprint. Hasil pembuangan aktiviti anaerobic ini adalah Lactate atau Asid Lactic. Lactate mempunyai banyak ion Hidrogen dan ini adalah punca fatigue.

Paksi utama Anaerobic adalah otot maka Anaerobic berterusan akan membina otot. Dalam erti kata lain, muscle mula nak ketat.

Anaerobic juga meningkatkan testosterone, human growth hormone, epinephrine dan norepinephrine selepas senaman.

Kedua-dua Aerobic dan Anaerobic membakar lemak.

So apakah manfaat pengetahuan ini dalam race?

1. Kita kena tahu bila masa larian kita berubah dari larian aerobic kepada larian anaerobic. Feel pada perubahan fasa larian mesti mau #deep. Satu lagi cara kalau makrifat tak tinggi, masa inilah pengetahuan Heart Rate tu penting. Bila 80% HRmax dah kira anaerobic.
2. Cara kedua nak tahu tengah lari aerobic atau lari anaerobic, bercakap atau berbual dengan kawan masa lari tu. Kalau boleh sembang bak hang maksudnya aerobic. Kalau nak baca syari atau sajak atau berpantun pun dah tercungap-cungap, itu tandanya dah larian anaerobic.
2. Jika larian kita menjadi anaerobic terlalu awal dalam race, kita cepat letih, gagal maintain pace dan akhirnya gagal PB. Lebih malang DNF.
3. Esp. untuk yang nak masuk Full Marathon, mesti tahu KM keberapa baru nak tukar kepada larian Anaerobic.
4. Dikatakan kalau lari aerobic 80% dari tempoh larian boleh membuatkan seseorang runner lebih laju 23%.
5. Dikatakan juga, kalau lari aerobic sepanjang masa, boleh lari sampai kiamat dan lari tak berhenti sebab otot tak letih. Ye Ke?
6. Jika kita buat Long Run atau Easy Run masa latihan, make sure jangan jadikan larian kita tu anaerobic sebab ia akan menyebabkan kita letih dan boleh menyebabkan next run kita lemah dan lebih malang lagi kalau next run tu adalah Race.
7. Boleh Long Run atau Easy Run sebelum Race asalkan larian itu aerobic.

girl running_1
Awas kalau tak minat sado jangan selalu buat larian anaerobic!

Kongsi di :