Heart Rate : Apakah VO2max? Pt 2 – Calculator

Artikel ini telah ditulis pada 2016, namun diberi nafas baru pada 2020.

Saya ada jumpa calculator VO2 max. Saya tak pasti sama ada accurate atau tidak. Tapi katanya ia adalah untuk assumption atau estimation sahaja. Boleh cuba kalau mahu.

1. Apa yang diperlukan untuk guna calculator ini?

1. Berat badan anda
2. Lari 2 KM macam kena kejar dengan hantu…emm bukan. Kena kejar anjing then amik catatan masa tu.
3. Masukkan data dalam calculator.

Screen Shot 2016-02-12 at 10.05.02 PM

Daripada hasil kiraan, ini jadual dia.

Screen Shot 2016-02-12 at 10.05.53 PM

2. Saya cam malas nak lari la. Ada cara lain tak bang nak guna calc ni tapi malas lari sebab esok ada dating ngan awek.

Aku suka ko sebab ko mementingkan cinta kepada manusia tapi harap ko jangan lupa cinta pada diri sendiri jugak. Kata AJ, “Those who loves theirselves first will be loved by others”.

OK. Saya bagi idea. Tapi make sure benda ni tak lama. Contoh ko baru buat PB, so ada data dalam Strava, so drag la timing ko kat situ 2K yang pertama.

Contohnya saya baru buat PB 5K SUB25 seminggu lepas. So ini screenshot. 2K = 9:26.

Meh kita kira.

Basically 45.10. Kalau tengok pada Suunto, waktu tu, 45.8. Basically tak lari jauh la.

Cumanya ini benar pada waktu tu la. Kalau nak terkini, esok ko bagitau awek ko, dating tunda lusa. Pastu pulak, kalau dalam race, ko control timing ko sebab belum all out awal-awal. So kalau ko buat test specifically, mesti lain sebab ko lari 2K je. So all out dalam 2K ni.

Langkah seterusnya

Lari dan kira disini

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_