Heart Rate : Dengan Suunto

Ok. Now saya nak setting Heart Rate saya dengan Suunto. Resting saya 67 dan max saya 183. Tapi sebelum saya setting, saya nak double check dengan alat hospital isteri saya yang saya belikan masa dia pregnant dulu. Apa ntah nama alat ni yang balut kat lengan tu. Jap saya naik atas dan check dulu.

***
Na… resting saya 63. Bukan 67. Pakai machine lagi tepat le kut.

unnamed

1. Next, amik jam dan login ke Movescount
2. Menu Settings > Body Metric
3. Masukkan nombor-nombor yang berkaitan.

Screen Shot 2016-02-11 at 12.23.22 AM

4. Next, pergi kat menu Watches & Devices > Unit Settings
5. Saya tukar Heart Rate BPM kepada % so nanti senang sikit nak tengok. Tak payah saya nak ingat berapa bpm so ingat je 50%, 80%, 90%.

Screen Shot 2016-02-11 at 12.30.18 AM

Ok. Saya baru perasan yang ada Heart Rate Zones dalam ni tapi dia pakai Formula 220 – age.

Next, alang-alang dah nak sync dengan jam, saya setting balik display mode masa lari. Sebagai contoh, sceen kedua tu saya tambah Heart Rate dengan Average Heart Rate.

Screen Shot 2016-02-11 at 12.47.41 AM

6. Sync dengan jam.

Esok test lari tengok. Nampaknya dah kena pakai balik HR belt tu gayanya sebab nak belajar punya pasal.

Hmmmm… dah bertahun beli jam Suunto ni hari ni baru rasa cam berbaloi. 😀

[wp_ad_camp_1]

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_