Kasut : Sejarah kasut larian

Dulu masa saya kat sekolah ada merentas desa. Tak ingat berapa KM. Tapi masa tu semua wajib masuk. Kami lari dari sekolah kami (Shahpekan) keluar kampung mengkasar dan masuk balik. Masa tu pakai kasut riadah je dan kasut riadah saya adalah kasut Pallas.

Tapi zaman dah berubah kalau masa kecik pakai kasut apa pun boleh lari. Sekarang dah lain. Sebelum beli kasut baca dulu kat web bagai. Mungkin kat sekolah kita lari sebab kena lari dan bukan tiap-tiap hari pun lari. Sekarang dah decide nak lari (kononnya tiap-tiap hari) so mungkin sebab tu perlu kasut yang lebih baik.

Saya terfikir bagaimana sejarah kasut larian dicipta. Ini yang saya jumpa.

eor-running-shoes_0_0

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_