Lari : My 10K Running Training Workout – Option 1 : Runkeeper

Saya baru balik umrah. Pulak tu demam seminggu. Sekarang dah sihat dan rasa macam nak start training untuk 10K bulan September ni di Putrajaya. Anyway, bagus juga start training sekarang sebab bulan 8 masuk 7K IMU Bukit Jalil.

So sekarang saya nak compare training program yang ada.

1. Dari Runkeeper, untuk 10K, training yang free ada 3.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.31.24 PM

Tengok jap yang first tu sebab dua yang akhir tu (Sub60 & Sub55) untuk pro runner. Kita ni beginner so amik yang begineer sudah.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.32.58 PM

Bila klik pada schedule tu ada keluar daily training schedule.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.34.46 PM

Try click lat 17 June, so ini keluar.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.36.27 PM

Try click hari lain, so rupanya ada beza dari segi jumlah KM per day dan Pace yang beberbeza ikut nak develop apa misalnya speed dan stamina.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.38.58 PM

Screen Shot 2014-06-09 at 7.40.59 PM

Kalau tengok gayanya plan ni makan masa dalam 16 minggu atau 4 bulan. Kena lari selang sehari dan tak boleh miss. Seminggu 4 workout. Ok, let say saya sign up dengan plan ni maka ,

Screen Shot 2014-06-09 at 7.43.52 PM

Start minggu ni dan training akan berakhir pada :

Screen Shot 2014-06-09 at 7.44.52 PM

Ok saya dah adjust sikit date dia, dan sekarang dah sign up. Tengok apa jadi.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.46.55 PM

So Runkeeper bagitau kat Feed yang kita subscribe training ni, tapi takpe, boleh hide jangan risau, takut friend anda tahu yang anda training nak jadi Flash.

Screen Shot 2014-06-09 at 7.51.19 PM

Sekarang saya nak buka apps Runkeeper nak tengok apa perubahan yang berlaku.

Bila check under workout, dah ada sync dengan jadual tadi. Ini pilihan tarikh bagi hari ini.

unnamed

Ini pulak pilihan hari esok, 10 June.

unnamed-1

Dalam page Goal pun ada update.

unnamed-2

So nak tengok ada effect ke tidak, saya kena lari la esok. Tengok macam mana.

But anyway, rasa macam training plan Runkeeper ni macam comel. Saya nak check training plan Suunto pulak.

Kongsi di :