Lari : My 10K Running Training Workout – Option 2 : Suunto

Suunto punya 10K training program yang satu ni nampak macam realistik sikit. (komen saya on content, bukan context). Sebabnya 14 minggu tapi max 3 kali seminggu. Berbanding Runkeeper, 16 minggu tapi max 4 kali seminggu.

Bukan Runkeeper tak bagus, tapi training plan dia tak banyak.

Screen Shot 2014-06-09 at 8.11.14 PM

Every week ada intensity training dia,

Screen Shot 2014-06-09 at 8.12.27 PM

Test tengok detail Week 1,

Screen Shot 2014-06-09 at 8.13.36 PM

Test tengok detail on satu hari apa ada,

Screen Shot 2014-06-09 at 8.14.21 PM

Ok sekarang kita test Save training ni, tengok apa jadi.

Screen Shot 2014-06-09 at 8.15.37 PM

So training ni dah masuk dalam calendar saya. Boleh tengok under My Planned Moves.

moves

Ok sekarang saya nak compare training yang saya dah amik dengan training lain. Ada juga training 10K tapi gila babi sawan punya intensity dia. Yang ni boleh habis cepat tapi agak lega kalau nak habiskan dia spend banyak masa dengan kuantiti yang sikit.

Screen Shot 2014-06-09 at 8.24.04 PMScreen Shot 2014-06-09 at 8.25.07 PM

So sekarang nak pilih yang mana satu? Suunto atau Runkeeper? Saya nak balik rumah dulu hari dah malam. Nanti pikir dulu. Ada pro n cons dia. Tengok canne.

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_