Lari : Pace Pt 6

Now, setelah beberapa posting yang saya post pasal Pace, ini pula adalah posting bagaimana saya menggunakan Pace semasa larian.

Screen Shot 2014-10-05 at 12.37.22 AM

Sebelum itu, sedikit info tentang larian ini,

1. Lari untuk dapat ranking first page Strava Race 10K September
2. Check Pace orang yang terakhir dalam first page tu dan cuba beat.
3. So saya tetapkan matlamat untuk dapatkan average 5:47/km.

So saya lari macam biasa. Tapi setiap masa saya tengok iPhone untuk make sure saya lari dalam Pace yang betul. Ini disebabkan saya tak familiar lagi dengan diri saya speed yang macam mana boleh dapat Pace yang saya nak. Mula-mula tu macam terlaju sikit tapi lepas tu control balik ikut Pace.

So bila saya larat, saya lari laju sikit dari Pace yang saya target. Misalnya 5:42/km. Bila letih, saya jalan dan make sure average Pace tak lebih dari 5:49/km. Bila cecah 5:49/km saya lari balik dan cuba dapatkan semula bawah 5:47/km. So saya ulang-ulang sampai dah dekat nak 10K distance larian.

Lagi 1KM nak habis, saya mula lari laju sikit dan 500 meter terakhir saya pecut bagai. Bila tamat larian saya dapati Pace saya 5:46/km dan bila balik rumah upload data ke Strava saya berjaya masuk ranking 1st page.

Screen Shot 2014-10-05 at 12.22.31 AM

Screen Shot 2014-10-05 at 12.22.43 AM

So kesimpulannya :

1. Setkan Pace larian
2. Sentiasa cuba lari dibawah average Pace larian, maybe kurang 4 – 5 saat.
3. Kalau letih, boleh jalan dan masa jalan ni cuba ambil nafas sebanyak dan sedalam yang mungkin.
4. Tapi make sure Pace tak lebih dari 4 – 5 saat sebab nak agak penat nak kejar balik average Pace yang kita target.
5. Tapi kalau letih sangat takpe, relaks… just make sure jangan barai sangat average Pace tu at least jangan lebih sampai 10 saat. Simpan tenaga untuk pecut pada 1 kilometer terakhir dan disini bayangkan diri anda seorang Flash.

Namun begitu, saya dapati :

1. Saya kerap check iPhone sebab saya guna Runkeeper untuk tengok Pace.
2. Ini sedikit menggangu.
3. Mungkin next time saya cuba dengan Suunto saya pula dan ini mungkin lagi mudah.

Dimana nak tengok average Pace dalam Runkeeper? Saya sambung next posting.

Artikel yang berkaitan :
Lari : Pace
Lari : Pace Pt 2
Lari : Pace Pt 3 – Pace Style
Lari : Pace Pt 4 – Pace Chart
Apps : Pace Pt 5 – Pace Calculator
Lari : Pace Pt 6
Apps : Pace Calculator
Apps : Pace larian dalam Runkeeper
Apps : Pace larian dalam Suunto
Apps : Pace Runkeeper vs Pace Suunto
Running Rules Pt 18 : The Even-Pace Rule

Kongsi di :