Mandi Garam selepas lari Pt 3

Now, tiba part untuk “setup” mandi garam ni.

1. Pasang air kat tub mandi. Air ikut suka la suam ke panas cam neraka. Ikut ketahanan kulit sendiri. Tapi jangan sejuk nanti garam susah nak larut. Biasanya kena tunggu dalam 10 minit nak penuh air satu tub.

Processed with VSCOcam with f2 preset

2. Kemudian, masukkan 4 cawan Epsom Salt dalam air dalam tub.

Processed with VSCOcam with f2 preset

3. Kalau nak lagi rajin, tambah Baking Soda dalam segenggam. Tapi tak wajib. Ini untuk lebih mujarab je.

Processed with VSCOcam with f2 preset

4. Tunggu Epsom Salt tu larut dalam 10 minit lagi. Kalau rajin kacau-kacau sikit bagi cepat. Sambil-sambil tu boleh prepare bahan bacaan masa berendam ( kalau nak membaca la )

Processed with VSCOcam with f2 preset

5. Lepas tu, dah boleh masuk berendam dalam 10 – 15 minit lagi ataupun kalau nak rasa berbaloi, berendamlah sampai air sejuk atau tangan kecut.

Processed with VSCOcam with f2 preset

6. Ahhhhhh…. senangnya dalam hati…..

Processed with VSCOcam with f2 preset

Effect Dia

Lepas saya try ni saya rasa sangat bertenaga dan segar sekali. Rasa macam kalau nak start lari 10K lagi sekali tade problemlah. Dan tidur saya malam tu sangat nyenyak puas hati. Saya baca kat web, untuk keberkesanan yang lebih, boleh amalkan mandi Epsom Salt ni 3 kali seminggu.

Kalau nak kulit cantik, dalam air tu rendam sekali minyak zaitun. Kalau nak hidung bau wangi, boleh bakar minyak aromatheraphy.

Tapi jangan tertidur masa mandi sudahlah. 😛

Selamat mandi!



Kongsi di :