Memecah Kebuntuan 2 : Gaya larian Mat Eliud

3 orang cuba nak Breaking 2. Tapi Eliud seorang sahaja yang hampir manakala yang lain hanya mampu buat PB masing-masing. So apakah rahsianya?

Gaya larian. (salah satu faktor terpenting, sebab semua dah pakai kasut yang sama). So dari video di atas, kita boleh tengok breakdown gaya larian masing-masing.

Apakah yang penting?

1. Shoulder Rotation – jangan melebih-melebih, kalau lebih, buang tenaga. Makin lama makin banyak tenaga nak pakai sudahnya tak boleh bertahan lama.

2. Falling Angle – Angle tak macam nak jatuh sangat, tak pula langsung tak ada angle. Graviti membantu ke depan so kena amik kira minta bantuan graviti.

3. Running Pose – Pose yang steady (nak kena kaji lagi ni). Tapi saya ingat, gaya larian yang bersahaja. Tak macam too much effort atau less effort sangat nak berlari.

4. Focus – Tengok Eliud dari awal sampai akhir macam sama je. Takde muka letih atau muka mual.

5.

 

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *