Memecah Kebuntuan 2 : Tangan lenguh masa lari

Sejak kebelakangan ni kalau lari, tangan yang berhayunan tu macam cepat betul lenguh. Sama ada sebab lama berenti lari atau bicep tak berapa nak mari, saya pun tak sure. Tapi yang saya sure adalah dulu masa Nike Running Class, Coach Din ada bagitau yang basically runner kena buat push up sebab ia membantu kepada otot tangan kuat. Bila otot tangan kuat, lari tak mudah lenguh. Kalau kita lari dan tak hayun tangan, tangan straight kat bawah macam kartun Abe tu lari, itu petanda nak kiamat untuk PR kita sebenarnya.

So saya dah start push up sebelum dan selepas training. Tapi la ni tengah layan video terjumpa pulak cara push up yang betul. So ini dia.

“Kearah bicep yang sado agar tangan tak cepat lenguh”

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *