Nafas : Perspektif Agama Pt 2

Daripada pembacaan saya, ini adalah perspektif agama hindu tentang nafas, yang telah saya translate dan pendekkan.

***

Nafas bukan sahaja satu permulaan atau menyokong kehidupan, Nafas adalah secara total, satu kehidupan. Ia adalah sesuatu yang hidup, lebih dari pergerakan asas dada didalam badan. Setiap pergerakan di alam ini, adalah pergerakan vishwaprana, Nafas Kosmos (the Cosmic Breath).

Di dalam alam kecil kita yang terdiri dari jasad dan minda (termasuk fasa subtle), tidak ada yang bukan pergerakan Nafas-Prana (prana-breath, mungkin relation dengan vishwaprana tadi). Setiap proses kehidupan adalah nafas itu sendiri. Nafas adalah intipati kepada pembinaan alam besar dan alam kecil, dan juga kuasa didalamnya yang menyebabkan segalanya bergerak dan hidup. Nafas, adalah segalanya.

Daripada kitab Rig Veda, tertulis tentang nafas,

“That One Thing, breathless, breathed by its own nature.” – Hymn of Creation (10:129:2)
“In thee is each living creature’s breath and life” (1:48:10)
“Breath which is the life, like one’s own son” (1:66:1)
“All the world that moves and breathes” (1:101:5)
“Arise! the breath, the life, again hath reached us: darkness hath passed away and light approacheth” (1:113:16)

Dan, Brahman, adalah pemberi segala Nafas – 10:121:2.

***

Ok, now itu yang saya jumpa dari web. Sekarang saya nak cari, apakah maksud vishwaprana, (carian ini terhad dari sisi orang islam sahaja untuk melihat terdapatkah tidak, persamaan) maka saya jumpa ini ada orang tulis :

Screen Shot 2016-03-09 at 12.12.54 AM

Daripada wiki, Prana bermaksud : Prana (प्राण, prāṇa) is the Sanskrit word for “life force“; manakala vishwaprana merujuk kepada The First Universal Life Force that are manifested.

Tapi pendapat personal saya, vishwaprana bukan merujuk kepada Muhammad Mekah. Saya berpendapat ia merujuk kepada konsep Muhammad yang lebih besar / makro yang lebih universal. Alah macam Muhammad rahmat seluruh alam tu. Kalau rajin baca quran, boleh jumpa ayat pasal makro ni. Cuma kena rajin baca BM ngan ENGLISH sekali sebab kadang kala ayat ARAB yang sama, translationnya berbeza konteks. Bila dah konteksnya berbeza, baca 3 ribu kali pun memang takkan jumpa. Cuba baca bismillah 3 kali masa baca quran tu dan niat dalam hati kuat2, “God, pls show me”.

***

Anyway, kesimpulan yang boleh saya buat, NAFAS ni, kepentingannya adalah sejak zaman dahulu lagi. Dan dulu, manusia melihat nafas adalah satu sumber tak ketersudahan untuk langsungan hidup. 

world-religion-timeline-2

Kongsi di :