Race : KLSCM, race epik Malaysia

UPDATED : 25.11.2020

Posting dah diupdate lepas zoom launching tadi. Harap manfaat dan boleh share ngan kawan-kawan larian anda.

Posting ini ditulis pada 11 Nov, dan diupdate dari masa ke semasa, so boleh keep coming back lepas ada info terbaru dari KLSCM. Take note findings dibawah adalah melalui bacaan saya di web dan socmed depa. Last updated 16 Nov 2020, 18 Nov 2020,

Marathon paling berprestij Malaysia akan kembali hujung tahun ini. Bezanya adalah instead of event ini kita boleh lari sama-sama basah berpeluh, ini event virtual sebabkan sang kobid.

Saya baru selesai zoom launching dengan KLSCM tadi, terima kasih Team Dirigo atas jemputan untuk zoom launching. Lalu, berikut adalah update terkini tentang race ini.

 

Covid19 menukar segala norma kita, terkini, selain meeting, launching pun boleh dibuat dalam zoom


Launching Moment by Mr. Rainer & MDCEO Standard Chartered 


Host, Mr. Suthan


Antara media yang hadir

TIMELINE KASI CLEAR

A. MULA-MULA BAB RACE & REGISTRATION

1. Bila race ni?

Race adalah pada 5 & 6 December 2020, 5 hingga 13 December 2020. Maka ada lebih kurang 23 hari lagi sejak posting ini ditulis. 18 16 hari sejak posting ni last updated.

Basically pilih mana-mana hari antara 5 hingga 13 December tu dan lari.
Kalau plan nak lari on weekend, ada 2x sabtu dan ahad sepanjang 9 hari race day.

2. Apa kategori yang ada?

Semua ada. FM, HM, 10K dan juga 5 K.

3. Bila registration dibuka?

Registration telah dibuka hari ini 18 Nov, hingga 4 petang 3 December 2020.

4. Berapa race saya boleh masuk? Cam… sebab tempoh dia lama, boleh tak hari ni saya masuk 5 K, lusa 10 K, next 21 K, ultimate 42K?

Tak boleh. Sorang pilih satu kategori sahaja. Registration adalah per person. Ni yang ko tamak sangat apehal? Orang tamak selalu rugi tau. Tak baik gitew.

5. Ada had penyertaan dari runners tak, maksudnya adakah kena register cepat-cepat sebab takut tak dapat slot sebab ramai orang dah lama sengal tak lari ni.

Tiada had runner. Seluruh rakyat Malaysia 32 juta boleh join. Tempoh registration panjang, anda ada 16 hari nak register. So tak yah nak cuba downkan server web atau boleh take time nak reg kategori apa.

6. Sedara saya dari Zimbabwe nak join sekali. Boleh ke tak?

Boleh.

7. Berapa harga tiket?

Sebabkan race ini virtual, maka tiket adalah FREE. Free bak hang Free!!!

8. Ni register ni hans solo ke boleh threesum ke apa ke?

Kalau lonely boleh register as solo. Kalau ada kawan2 nak buat team boleh. Maksimum 3 orang. Nanti ranking ada untuk solo, ada juga ranking 3 orang per team. Maknanya boleh buat team la, cari 2 orang member create satu nama.

So club-club larian boleh buat la tapi terhad pada 3 orang je. So club kena buat banyak nama contohnya kalau nama club lariansebuahkitab (ni contoh je) so boleh la buat lariansebuahkitab allstar, lariansebuahkitab senior, lariansebuahkitab veteran, lariansebuahkitab team kelakar, ikut suka hangpa lah. Hangpa punya club. Jangan letak nama tak senonoh sudah. Dhose tau. Jangan gatai letak nama club lariansebuahkitab lak nanti aku sumpah kau jadi kasut nike alphafly keting besi.

9. Macam mana nak register?

Registration belum dibuka sebab belum 18 Nov. Dah ada link abiang buh sini. Lilek -lilek… tempoh nak register tu lama. Jangan risau.

Boleh pergi sini :

https://klscmvr.kl-marathon.com/2020/

10. Apa expectation lepas register?

Anda akan dapat email yang menyatakan anda dah diregister. Dalam email ini ada nombor E-Bib. Simpan nombor ni bawah ketiak. E-Bib ini adalah nombor bib anda dan gunanya untuk linkkan apps anda dengan anda. E-Bib ni nak activatekan anda dalam apps.

Ni contoh summary reg daripada web yang diview dari telepon.

Next adalah tunggu pengumuman bila boleh download apps.

Kedua, ko boleh take part dalam contest gambo, Photo VR contest lepas register. Download frame, letak gambo hensem cun korang, buat hashtag.  Ni kat web boleh chekidaud.

11. Ada hadiah tak race ni?

Takde hadiah. Yang paling ada pun ranking leaderboard setiap kategori.

B. SEKARANG MASUK BAB APPS

1. Bila boleh download apps ni?

Tunggu pengumuman rasmi. Sekarang tak boleh lagi. Basically Mr. Rainer kabo tadi apps ready sometimes next week (w48).

Apps dah boleh download. Download dari sini :

iOS – https://apps.apple.com/us/app/klscm-2020-virtual-run/id1537534974
Google Playstore – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.exploredistrict.klmarathon

2. Apps ni free ke bayar?

Free.

3. Bila dah download esok, nak buat apa?

First sign up as login (FB etc cam biasa). Then, linkkan nombor E-bib dengan apps supaya apps ini connect dengan anda.

4. Boleh sync dengan Strava tak?

Macam boleh. Nanti tengok kat apps untuk confirmation. 

Tak boleh.

5. Boleh sync dengan jam tak? Garmin ke Suunto ke?

Macam boleh. Nanti tengok kat apps untuk confirmation jam apa. Tapi yang confirm jam Rolex tak boleh.

Lepas zoom meeting dengan depa tadi, ada beberapa jam sahaja yang boleh sync, iaitu

Suunto, Garmin, Polar dan Fitbit.

6. Saya tak da semua jam hebat tu, so canne?

Option lain adalah guna any device / jam yang ada GPS function. Kalau tade, ko kena beli atau pinjam kat kawan ke apa pepandai la. Jangan mengada nak guna stopwatch unless stopwatch tu ada GPS.

So dari device GPS tu korang leh download GPX file dan upload ke dalam apps.

7. Lari nanti kena bawak phone ke? Atau boleh sync dengan jam?

Macam tak perlu bawa phone. Nanti tengok kat apps untuk comfirmation. Gaya macam boleh upload dari jam. Nanti confirm balik.

Tak perlu sebab boleh upload data GPX dari device ke phone. Tapi kalau nak guna phone, besok time nak lari tu click ON, bila distance dah cukup ikut yang korang pilih, dia akan auto stop. Tapi lepas tu kena SUBMIT rekod.

8. So boleh explain skit tak canne prosedur dia sebab ni kan race virtual pakai apps?

Basically, lepas register nanti kita kena download apps race ni. Apps boleh download dari google store mahupun apps store. Apps ini ada GPS tracker so maksud dia nanti nak lari kena on apps ni atau lari bawak phone. Bila dah settle, data seperti timing, pace, map dan ranking / leaderboard akan ada dalam apps ni. Lain-lain feature macam Augmented reality kasi muka comel, share to socmed.

9. Apps ni baru buat ke apps lama?

Apps ni baru buat khas untukr ace VR ni. Tak sama dengan apps dulu. Ada text VR kat icon dia.

10. Apps ni kita download awal, so nak guna sekali je masa race. Sebelum tu apa leh buat? 

Boleh guna unntuk training. Disarankan ko guna try 2-3 kali masa training supaya familiar dengan apps. Tade la nanti masa nak race baru nak tengok lepas tu time race baru gelabah tak reti nak pakai canne.

Satu lagi dalam apps ada socmed feed, so korang lepas letih training bajet nak post gambo usaha kwat, boleh share kat sini.

C. SEKARANG MASUK BAB NAK LARI

1. Saya kena lari one shot atau boleh kumpul-kumpul?

One shot.

2. Cut off time ada ke tidak?

Takde. Ini peluang nak buat lari 42K dalam masa 3 hari kalau larat atau peluang nak buat lari 5K dengan timing 42K. ?

D. SEKARANG MASUK BAB NAK LARI KAT MANA

1. Kalau dah virtual, route nak lari tu canne?

Dah namanya virtual, ikut suka hati ko la nak lari kat mana. Yang penting ko lari atas jalan, bukan atas katil.

So dah boleh start plan route tu nak lari kat mana, nak lari ngan sapa, bila, buat water station sendiri etc-etc.

2. Boleh lari atas treadmill tak?

Tak boleh.

3. Ada nasihat lain tak pasal larian ni?

Make sure patuh SOP Covid19. Tu kena check dengan MKN lebih detail, tapi basically boleh lari kat luar cuma jangan lari lebih dari 10 orang kalau tak silap dan maintain social distance.

E. SEKARANG MASUK BAB LEPAS HABIS LARI

1. Macam mana dengan medal? 

Melalui web depa, bab medal ni rasanya macam kena beli. Pegi sini. Kalau tanak beli, boleh selfie VR dengan medal VR daripada dalam apps.

2. Macam mana dengan merchandise lain?

Boleh beli kat web depa. Pegi sini. 

Take note kalau nak  beli, kena beli sekarang sebab tempoh beli adalah sama dengan tempoh registration.

3. Bila boleh start beli ni. Dah tak zaabarr sebab 11.11 hari tu cam balance duit ada banyak lagi ni.

Boleh start shopping 18 November to 3 December 2020.

4. Macam mana dengan sijil?

Lepas lari boleh download sijil dari apps.

5. Biasa kalau race, ada race wall bubuh nama kita. Tapi kalau VR ni canne?

Nama ko nanti ada letak dalam web KLSCM sebagai list of participant.

F. LAIN LAIN HAL

1. Nampak macam sedap. Mana lagi saya nak tau detail pasal rece ni?

Gila ko tak follow race berprestij negara? Ha ni, follow kat bawah ni.

Facebook: https://www.facebook.com/SCKLmarathon
Instagram: https://www.instagram.com/klscmarathon
Twitter: https://twitter.com/klscmarathon

2. Ni nak tanya abiang masuk tak?

Insyaallah saya masuk, benda free kut mestilah masuk. Cuma saya tak sure nak masuk 5K ke atau 10K. Kalau race hujung bulan ni 5K, saya lulus SUB25, saya masuk 10 K (rujuk siri7m). Tapi kalau race 5K saya gagal  SUB25, saya masuk 5K.

3. Apa barang abiang masuk 5K? Tu fun run.

Eh suka hati aku la aku punya kaki apa kau sebok.

4. Sorry bang, jangan marah Gurau je. Abiang masuk solo ke team?

Tatau la dik. Abiang bukan kuat lari pun. Nanti buat malu team je. Nak threesum kena perform dik takkan 5 minit dah lemau. 😀

Ok tu sahaja, selamat berlari dan jangan lupa, boleh start training dah sebab lagi 23 18 16 hari je. Sempat tu nak training. Insya allah.

5. Ada lain lagi tak?

Ada. 18 November ni abiang join launching race ni so kalau hangpa ada soalan nak tanya, submit comment kat bawah. Kalau abiang rajin, abiang tolong tanyakan. Kalau abiang malas misalnya hari tu abiang gugup sebab intermittent fasting, abiang diamlah. Abiang ni pemalu orangnya.

UPDATE :

Abiang dah tanya 2 soklan. Jawapan dia korang tengok la kat video tu sendiri, rujuk minit 44:29

6. Press Release Official dari KLSCM

KUALA LUMPUR STANDARD CHARTERED MARATHON INTRODUCES

FREE VIRTUAL RUN

18 November 2020, KUALA LUMPUR: The Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon (KLSCM) today announced the introduction of its inaugural Virtual Run, which will take place from 5 -13 December 2020 and offers free registration. Organised by Dirigo Events and with Standard Chartered Bank Malaysia as Title Sponsor, the KLSCM 2020 Virtual Run is set to become the premier virtual running event in Malaysia. The Virtual Run will offer the Full Marathon, Half Marathon, 10km and 5km distance categories and runners from all over the world are expected to participate.

A Virtual Run is where participants who register for an event can run anywhere within the specified time-frame as long as they provide proof of their completed distance through digital apps or wearables. As the Covid-19 pandemic has halted the staging of mass participation events, at least for the foreseeable future, Virtual Runs are increasingly becoming the next viable option to fill that void.

“We wanted to create something for our runners that would motivate and re-energise everyone about running again because without events to train for, enthusiasm levels often drop easily. And with the pandemic continuing to spread, it is now more important than ever for all of us to maintain our health at optimum levels and keep our immune systems strong,” said Rainer Biemans, Director of Dirigo Events.

“We also understand that a lot of people are struggling financially at the moment and so we decided to make registrations free of charge to encourage as many people as possible to take part,” added Biemans.

Standard Chartered Bank Malaysia, who are title sponsors of the traditional Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon, resumes that role for the virtual event and are eager to play their part in encouraging Malaysians to maintain a healthy lifestyle in these trying times.

“In response to our runners’ enthusiasm to stay fit virtually and remotely, we are delighted to elevate their running experience with the new and interactive KLSCM virtual run. Our first ever virtual marathon comes at a time where we are witnessing a significant shift to virtual events in the aftermath of the COVID-19 pandemic. We hope that the continued commitment of our KLSCM sponsorship will provide tangible ways for runners to keep active and engaged during such testing times,” said Abrar A. Anwar, Managing Director and CEO of Standard Chartered Bank Malaysia.

A distinct feature of this Virtual Run is that it has been designed to provide a proper challenge to participants, as unlike some virtual events where you can accumulate your mileage over several runs, the KLSCM 2020 Virtual Run requires that you complete your entered distance in a single attempt. Other key features to look forward to are:

  1. Free Registration

Registration for the KLSCM 2020 Virtual Run will be free of charge. Runners will receive an e-bib once successfully registered and an e-certificate (upon completion) downloadable from 21 December 2020 onwards.

  1. The KLSCM 2020 VR App

A dedicated digital Application has been developed that can be downloaded for free, and which will enable runners to track their run, submit their results, share their activity feed and comes packed with a host of other engaging features like category leaderboards and even an Augmented Reality selfie filter. You will also be able to Sync the App with your other digital wearables.

  1. No Participation Limit to Categories

There will be no limits or quotas to the participation numbers for any distance or category. Participation will only be limited by age (12 years old and above for 5km, 15 years old and above for 10km and 18 years old and above for Half and Full Marathon).

  1. Cut-off Times

There will be no specific cut-off times for each respective distance. Participants can complete their run anywhere outdoors, at a location of their choice, any time between 12.00am, 5 December and 11.59pm, 13 December 2020 (GMT+8).

  1. Inclusion in KLSCM Official Participation History

Each successful registration is entered into the runner’s KLSCM Participation History.

  1. Special Commemorative Merchandise

To commemorate the inaugural Virtual Run, exclusively designed official merchandise such as personalised medals, event tees, sports towels and face masks will be made available for purchase during the registration period.

Registration for KLSCM 2020 Virtual Run will be open from 18 November to 3 December 2020 through https://klscmvr.kl-marathon.com/2020/

For more information and updates on KLSCM 2020 Virtual Run, please visit:

Facebook : www.facebook.com/SCKLmarathon

Twitter : https://twitter.com/klscmarathon

Instagram : https://www.instagram.com/klscmarathon/

Website : www.kl-marathon.com

For more information on Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon:

Suthan Narayanan | 6019 310 5794 | suthan@dirigo.com.my

Gloria Ng | 603 7621 7787 | dirigo@dirigo.com.my

For more information on Standard Chartered Bank:

Geraldine Tan | 6012 9071740 | geraldine.tan@sc.com

Mastura Adnan | 6012 316 2960 | mastura.adnan@sc.com   

### End ###

About the Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon 2020 Virtual Run

The inaugural KLSCM 2020 Virtual Run will take place on 5 and 6 December 2020. The virtual run, organised by Dirigo Events, aims to encourage runners from all over the world to take part in running events again, and offers various distances (Full Marathon, Half Marathon, 10km and 5km).  This event, driven by a proprietary digital App, is intended to inspire people to maintain a healthy lifestyle during this pandemic.

For more information on the Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon 2020 Virtual Run, please log onto:  http://www.kl-marathon.com/ and http://www.facebook.com/SCKLmarathon .

About Standard Chartered Malaysia

Standard Chartered Bank, a member of the Standard Chartered Group was established in Malaysia in 1875. As Malaysia’s first bank, Standard Chartered leads the way through product innovation, consistent and strong growth performance and sustainability initiatives. The Bank provides a comprehensive range of financial solutions to corporates, institutions and individuals through its network of branches across Malaysia. The Bank has an Islamic banking subsidiary, Standard Chartered Saadiq; a global shared services centre, Standard Chartered Global Business Services; a sales arm, Price Solutions and an offshore facility in Labuan.

Standard Chartered employs over 7,000 employees in all its Malaysian operations.

About Standard Chartered

We are a leading international banking group, with a presence in 60 of the world’s most dynamic markets, and serving clients in a further 85. Our purpose is to drive commerce and prosperity through our unique diversity, and our heritage and values are expressed in our brand promise, Here for good.

Standard Chartered PLC is listed on the London and Hong Kong Stock Exchanges as well as the Bombay and National Stock Exchanges in India.

For more stories and expert opinions please visit Insights at sc.com. Follow Standard Chartered on TwitterLinkedIn and Facebook.

About Dirigo Events

The Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon is owned by Dirigo Events Sdn. Bhd, an award-winning event management company founded in 2011 by Rainer Biemans and Gloria Ng. The event not only draws a large number of Malaysian runners, but attracts runners from more than 70 countries around the world. Rainer Biemans and Gloria Ng have a combined experience of over 49 years in executing and creating world-class and impactful events for international clients around the world such as Europe, Brunei, India and Singapore.

Apart from owning the Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon, Dirigo also provides operational services for other mass participation events.

For more information on Dirigo Events, please contact +603 7621 7787 or email dirigo@dirigo.com.my

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *