Race : Malaysia Running / Race Event Listing

So anda decide nak masuk race, tapi tak tahu nak tengok atau cari dimana? Saya listkan website yang berkaitan mengikut populariti tanah air.

myrace_logo

Screen Shot 2014-09-19 at 6.25.00 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.24.34 PM

Di Malaysia myRaceOnline yang paling tinggi hit untuk carian race berbanding website lain. Saya tidak pasti kenapa hit website ini tinggi, tapi dibawah ini saya buat comparison umum :

Race Listing :
– Paparan dengan banner race yang besar membuatkan setiap race unik dan lebih mudah untuk diingati, user harus scroll dari kanan ke kiri. Feel macam berlari ke depan pun ada bila scrolling macam ini.
– 5 content utama pada setiap listing race, banner, race title, date, venue, starting time dan status race sama ada open atau closed
– Jumlah Race : untuk bulan oktober ada 1, november ada 7, december ada 2, january ada 2. So untuk 4 bulan akan datang ada total 12 race sahaja.
– Untuk mencari race setakat ini anda cuma boleh search direct pada search bar di header website atau flip through one by one pada main page.

Registration:
– Untuk register race mesti sign up dengan myRaceOnline punya member dan baru boleh login. Ini contoh email dari myRaceOnline bila dah sign up.

myracelogin

– Dan bila dah sign up jadi member, myRaceOnline akan email listing race kepada kita sebagai tanda peringatan setiap bulan atau setiap 2 bulan sekali.
– Dibawah ini contoh registration salah satu race dari myRaceOnline.

registration_myraceonline

Payment :
( Belum update lagi )

Result :
РTak pasti semua race atau tidak tapi untuk race yang dah berlangsung result dipaparkan pada website dan sesiapa pun boleh check dan lihat ranking dan time setiap pelari. Menurut myRaceOnline, depa pakai Chronotrack’s D-tag Timing Chip System dan menatang ini diletakkan pada kasut setiap pelari so boleh track sapa dulu sapa last
– Result dipaparkan dalam bentuk listing PDF document. Boleh print out dan kalau tanak tampal kat dinding rumah buat kenangan boleh tampal kat dahi untuk bagitahu semua orang.

Screen Shot 2014-09-21 at 1.45.39 PM

http://www.myraceonline.com

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

logo_top

Screen Shot 2014-09-19 at 6.49.47 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.48.46 PM

Website kedua yang top pula adalah Hooha Asia. First time pergi web ini agak confuse sebab untuk cari race listing anda kena click pada small banner event bawah banner besar. Anyway, dibawah ini adalah finding saya tentang web ini.

Race Listing :
– Paparan banner lebar disusun dari atas ke bawah, so user kena scroll macam biasa dari atas ke bawah.
– 3 content utama pada listing. Race title, Race banner dan Race Status. Untuk lihat tarikh dan venue nasib-nasib kalau ada update dalam banner kalau tidak, user kena masuk detail.
– Jumlah race yang dipaparkan pada saya menulis ini ada 7 sahaja dan sangat susah untuk tahu bila race berlangsung. Ini sangat lemah. Kerana nak buat comparison juga saya terpaksa click setiap banner dan didapati untuk bulan oktober ada 2, november ada 5, tida race untuk bulan december dan january.
– Nak search race sangat susah so kena tengok one by one, tiada search bar disediakan.
– Hooha ada hantar newsletter pada email untuk bagitau event highlights.

Registration :
– Saya tak ingat dulu macam mana saya register jadi Hooha Member sebab saya search email registration Hooha dalam email saya takde pun. So saya buat kesimpulan, mungkin dulu saya register satu race dan automatic saya jadi Hooha member. Tidak ada login untuk member cuma bila nak masuk race anda kena masukkan email dan ic sahaja.

Screen Shot 2014-09-21 at 2.43.35 PM

BTW, ini salah satu paparan bila dah click pada any race banner untuk register pada race itu.

Screen Shot 2014-09-21 at 2.48.51 PM

Payment :
– Hooha menggunakan iPay88 so anda boleh bayar fees race guna creditcard atau transfer online banking.
– So dalam erti kata lain, semua hal payment ada dalam email. Tak hilang punya.

Result :
– Result ada pada past event tapi bergantung kepada website event itu sendiri. So kalau website event tu tak store result makanya takdelah result yang dipaparkan.

http://www.hooha.asia/index.php/events/current-events

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

sportsmy_logo

Screen Shot 2014-09-19 at 6.28.27 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.28.59 PM

Seterusnya website yang jatuh no 3 adalah website Sport.my. Personally saya rasa web ini lah yang paling useful dan paling practical untuk user search race listing. Tapi tak tahu kenapa dia jatuh no 3 berbanding myRaceOnline dan Hooha. Mungkin kurang publisiti atau tak spend on Online Marketing kut.

Race Listing :
– Web race listing paling best. Anda boleh scroll dari atas ke bawah dengan senyuman.
– 5 content utama pada race listing. Race title, category, type, country dan date. Kalau saya webmaster web ini saya buang type dan country tu sebab nama pun sports.my. Dan so far takde pulak event oversea yang masuk sini.
– Jumlah Race : untuk bulan oktober ada 24, november ada 28, december ada 8, january ada 0. So untuk 4 bulan akan datang ada total 60 race. Kesimpulannya, ini website yang listkan race paling banyak. Ohsem.
– So sebabkan listing dia mudah, bagi anda yang sibuk dan kurang masa untuk masuk race, anda boleh compare terus race mana yang nak masuk based on date yang anda free. Agak cepatlah kiranya.

Registration :
– Bila anda select mana-mana race, dia akan masuk pada race detail punya page dimana semua info disusun secara konsisten walaupun pun ada yang tak update mana seperti map.
– Dan bila nak register, anda akan dibawa ke web registration race event itu sama ada dengan Hooha atau myRaceOnline atau pada web itu sendiri.

Screen Shot 2014-09-21 at 3.08.49 PM

Payment :
– sebabkan registration dia ikut atas tadi so samalah juga konsep dia.

Result :
– Tidak ada result disimpan di website ini, so user kena search pada website race event itu sendiri kalau ada.

http://www.sports.my/content/

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

runnersmalaysia

Screen Shot 2014-09-19 at 6.27.04 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.26.45 PM

Dibawah ini adalah finding saya tentang web ini.

Race Listing :
( Belum update lagi )

Registration :
( Belum update lagi )

Payment :
( Belum update lagi )

Result :
( Belum update lagi )

http://www.runnersmalaysia.com.my/events/

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

logo-59967563676dceacb08f5b79d5356865

Screen Shot 2014-09-19 at 6.34.53 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.35.25 PM

Dibawah ini adalah finding saya tentang web ini.

Race Listing :
( Belum update lagi )

Registration :
( Belum update lagi )

Payment :
( Belum update lagi )

Result :
( Belum update lagi )

http://marathons.ahotu.com/calendar/malaysia

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Screen Shot 2014-09-19 at 6.39.44 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.42.04 PM

Screen Shot 2014-09-19 at 6.39.58 PM

Dibawah ini adalah finding saya tentang web ini.

Race Listing :
( Belum update lagi )

Registration :
( Belum update lagi )

Payment :
( Belum update lagi )

Result :
( Belum update lagi )

http://runinfinity.com/calendar/malaysia



Kongsi di :