Race : Ranauthlon 2015 Pt 2

Agak kecewa bila 2 race besar yang saya sign up cancel. Nampaknya teori 10% saya terpaksa ditunda kepada waktu lain. Jerubu ini memang menyusahkan betul. Itu baru jerubu alam sekitar tapi bayangkan kalau jerubu hati. Lagi bahaya. Anyway, oleh kerana 2 event ini dah cancel, saya sekarang nak buat perhitungan sama ada nak terus pergi race Ranauthlon di Sabah atau tidak. Dibawah ini adalah consideration saya.

1. Availability

Race Ranauthlon hari Ahad, 1 November. Kalau tengok schedule saya, 30 Oct ada checkup bini saya. Next weeknya pulak ada meeting dengan Dato’ Seri di KL 5 Nov. Maksudnya boleh pergi dengan tenang.

So saya bajet nak pergi hari Jumaat petang 30 Nov dan balik Selasa malam 3 Nov. Ada sampa2 nak ikut konvoi???

unnamed-2

2. Confirmation as Runner

Yang ni saya dah register lama. Cuma tadi saya dah hantar email pada organizer untuk reconfirm adakah saya dah register. Resit registration saya dah cari dalam email tapi macam takde. Buatnya belum, lega dah la jauh. Lagi satu penganjur ni cam sunyi sepi je race kit collection bagai semua tade info lagi.

Screen Shot 2015-10-21 at 6.01.25 PM

3. Jerubu di Ranau

Dari web yang display IPU didapati jerubu di Sabah tak la teruk macam jerubu di semenanjung. Masih hijau, tak kuning. So macam OK dan event tak mungkin cancel.

Screen Shot 2015-10-21 at 6.06.08 PM

4. Cuaca di Ranau on the race day

Mengikut ramalan kajicuaca, kemungkinan hujan adalah 60% pada hari race. So saya akan bawa jaket larian saya yang hitam (Uniqlo) sebab yang turingan sikit berbanding Nike Oren tu berat sangat dan besar.

Screen Shot 2015-10-21 at 6.09.28 PM

5. Ticket Flight

Nak naik keretapi tak boleh. Nak naik yacht tak beli lagi. So kena naik kapal terbang. Melalui yang saya check setakat hari ini :

Screen Shot 2015-10-21 at 6.17.12 PM

Screen Shot 2015-10-21 at 6.20.57 PM

Screen Shot 2015-10-21 at 6.22.26 PM

So basically, flight travel paling murah adalah MALINDO (Firefly tak de flight ke KK) tapi time paling best adalah AIR ASIA.

6. Kota Kinabalu to Ranau

Yang ni penganjur ada sediakan bas untuk 40 orang terawal dengan bayaran pergi balik RM140. Saya rasa macam dah tak sempat nak naik. Anyway, kita tengok dulu jarak perjalanan dia. Saya pernah pergi KK 2 – 3 kali tapi Ranau tak pernah pergi.

Screen Shot 2015-10-21 at 6.27.07 PM

Didapati perjalanan dari Kota Kinabalu ke Ranau dalam masa 2 jam lebih. Tempat race saya dah tengok dekat je dengan Ranau. So next, nak naik apa ke sana?

7. Car rental Kota Kinabalu

Sebabkan sampai Kota Kinabalu hari jumaat malam, maybe tidur KK dulu, besoknya baru drive ke Ranau. Then hantar balik kete hari selasa. Ini costing untuk sewa kereta.

Screen Shot 2015-10-21 at 6.33.42 PM

Screen Shot 2015-10-21 at 6.38.20 PM

Screen Shot 2015-10-21 at 6.37.14 PM

Ada 3 option tu dari yang mahal perkasa hingga ke murah comel si kecil.

Updated*** Jumpa yang lain

Screen Shot 2015-10-21 at 6.41.15 PM

8. Penginapan di KK & Ranau

Saya ada terfikir nak bawak khemah je tidur dalam khemah tapi sebelum saya gila decide macam tu, ada baiknya saya tengok option lain di KK dan Ranau dulu.

Untuk di KK :

Screen Shot 2015-10-21 at 6.46.18 PM

281303_14121808470024032673

Untuk di Ranau :

Yang ni later saya update.

KESIMPULAN :

Berikut adalah kesimpulan :

Flight Cost, return +- = RM400
Hotel for 5 days, +- = RM1350
Car Rental for 3 days, +- = RM1400 ( kalau 4wd)
Fuel, 3 Days, +- = RM200

Total Estimate, for 1 person : RM3350
Total Estimate, for 2 person : RM1875
Total Estimate, for 3 person : RM1383 (yang ni nanti bilik kena kira balik la)

SO, SAPA NAK IKUT SAYA PERGI RANAU NI?????

ADA BRANI???????

Kongsi di :