Race : Strava Challenges

Kalau dah register Strava, jangan lupa click pada Challenges kat top menu atas tu. Di situ, ada list challenges untuk running & cycling. Kalau ada basikal boleh masuk yang cycling / ride tu tapi kalau setakat ada kasut lari, masuk yang lari pun sudah ok. Ini screenshot contoh challenges yang ada pada Strava.

strava_challenges

So ada berapa kategori dalam challenges ni?

strava-races-sep-10k-v1
1. 10K Race – Lari 10k dalam masa bulan tertentu. Contohnya bulan Sept atau next ni bulan Oktober. Hadiah dia kena beli sendiri iaitu limited edition t-shirt.

strava-races-oct-halfmarathon-v1
2. 13.1 Mile Race / Half Marathon – Lari 21k half marathon. Juga dalam bulan tertentu. Hadiah dia t-shirt jugak yang kena beli sendiri.

strava-run-marathon-v1
3. Marathon – Lari 42K. Sama gak dalam masa tertentu. Sama gak hadiah dia macam yang atas tadi.

mts-oct-running-v1
4. Monthly Training Series – Latihan bulanan. Hadiah dia digital badge. Kena habiskan dalam 200 km sebulan baru dapat hadiah.

caf-run-v1
5. Lari menderma. Yang ni kalau kita qualify boleh beli t-shirt juga tapi Strava akan derma 100% sales profit dia kepada Challenge Athlete Foundation. $35 dollar sama dengan RM114. So kena lari dalam 50 km untuk qualify.

stravalentine-run-v2
6. Race thematic. Satu contoh valentine day. Lari tak kira berapa distance tapi mesti hari tertentu then dapat discount shopping kat Strava kalau anda premium member. Kalau tak premium, dapat 30 days trial untuk test Strava punya premium xs.

lululemon-seawheeze-v1
7. Race Collective. Ramai-ramai join dan ada minimum distance untuk dapat digital badge, tapi matlamat race adalah untuk ramai-ramai collectively achieve 1 distance yang telah ditetapkan.

suuntosisu-run-v2
8. Race untuk dapat discount barangan sport contohnya Suunto. Dengan syarat anda Strava premium member. Contoh race ini kena lari 65 km dalam masa 16 hari so dapat beli Suunto Ambit 2 R GPS dengan discount $50.

Setakat kajian saya itulah jenis-jenis challenge yang ada. Selain distance dalam tempoh tertentu, ada juga elevation tertentu. So selamat menyahut cabaran yah!

Click sini untuk mencabar diri sendiri dengan Strava

Kongsi di :