Race : Tokyo Marathon 2017 Pt 15 – Nisbah berenang kepada larian

Idea pertama saya adalah untuk menukar kesemua bahagian larian, kepada semua berenang. Paling tidak, itu perkara pertama yang saya terfikir ketika kaki sakit. Namun saya terfikir lagi. Berapa amount berenang yang diperlukan untuk sama dengan amount berlari. Sebab kalau berenang buta sahaja dikhuatiri hasil effort itu tak sama dengan hasil effort berlari, lalu menyebabkan training tidak effisien.

Carian saya ke google telah menemui ini.

So basically, rules of thumb dia, 4 kali larian adalah sama dengan 1 kali berenang. 4 : 1. Maksudnya, 4 KM lari, sama dengan 1 KM berenang.

So matematik dia :

4 KM lari = 1 KM berenang
10 KM lari = 2.5 KM berenang
15 KM lari = 3.75 KM berenang
20 KM lari = 5 KM berenang

dan

42 KM lari = 10.5 KM berenang

Melalui bacaan saya pula, berikut adalah hal-hal yang berkaitan dengan berenang – lari.

1. Bukan sekadar untuk Fitness, malah untuk Treatment
Bila kita train untuk race, matlamat utama adalah untuk meningkatkan tahap fitness body kita supaya maintain bertenaga dan berstamina. So berenang pun boleh bagi fitness juga tapi malah dengan berenang, ia membantu kepada self treat kepada semua kecederaan hasil larian.

2. Stroke berenang sangat penting untuk efficiency
Untuk maximizekan renangan, stroke berenang perlu dijaga. Kalau pool itu panjang dia 25 meter, so berenang mesti 24 stroke.

3. Nafas dan berenang
Lagi kurang bernafas atau lagi banyak tahan nafas, akan menyebabkan cepat letih. Logik dia sebab oksigen tak cukup untuk digunakan sebagai minyak dalam badan. Darah pam kurang oksigen so itu sebab cepat letih.

Maka bernafas setiap 2 – 3 strokes bila berenang. Pusing kepala dan ambil nafas dengan tenang.

leg-muscles

4. Berenang guna Fin ( bukan fin jamal)
Berenang dengan memakai Fin atau kaki itik itu sangat berguna untuk runner. Ini kerana kesan memakai Fin akan meningkatkan keupayaan fleksibiliti ankle dan menguatkan otot quads (peha), hamstring (belakang peha), calves (betis) dan abdomen (perut). Ini semua penting untuk runner so kalau ada orang gelak tengok anda pakai fin dalam swimming pool, “Lu apa tau?”

Adult-font-b-Swimming-b-font-font-b-Flippers-b-font-Fins-Diving-Shoes-Rubber-Monofin

5. Mula slow-slow kalau baru nak berenang
Tak payah nak rempit berenang macam berlari dimana mula pelan-pelan. Matlamat dia bukan nak lumba tapi nak biasakan berenang. Berehat 15 – 30 saat setiap lap. Bila dah lama-lama tu target berenang tanpa rehat walaupun lap.

***

Matematik Berenang dan aplikasinya

Makanya, bila tengok semua ni, biasanya saya berenang paling jauh pun adalah 480 meter atau 16 kali lap swimming pool club house rumah saya ini. Satu lap 30 meter. So rupanya dengan frekuensi 480 meter berenang ni kalau convert kepada larian baru 1.9 KM.

So kalau nak buat 10K larian, saya kena berenang 2.5 KM atau 83 laps!!!

83????????????

shock1

Itu baru 10K. Kalau long run 20 K, kena buat 166 laps. FYI, berenang 480 meter pun dah nak muntah darah hijau, apa lagi nak berenang 2.5 KM.

Ini yang rasa nak naik atas tidur terus ni. Training dalam mimpi. BTW, untuk rujukan masa akan datang, ini Matematik dia untuk swimming pool 30 meter.

4 KM lari = 1 KM berenang = 33 laps
10 KM lari = 2.5 KM berenang = 83 laps
15 KM lari = 3.75 KM berenang = 125 laps
20 KM lari = 5 KM berenang = 166 laps

dan

42 KM lari = 10.5 KM berenang = 350 laps

laughing-bonobo-crop

Kongsi di :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *