Race : Tokyo Marathon 2017 Pt 6 – MYR vs JPY

26467799-close-up-japanese-currency-yen-bank-notes-and-coins-stock-photo

Hari ni sebelum tidur saya nak reasearch pasal Japan Yen. Seumur hidup saya tak pernah pegang duit Yen lagi. So nak kena tengok macam mana nanti karang silap kira mau demam.

Melalui carian di google, ini adalah harga pasaran semasa.

screen-shot-2017-01-05-at-12-26-27-am

So, untuk nak faham value Yen macam mana, sekarang saya nak bandingkan dengan harga Coke.

4030007-20160621222612-2435851806155131

Coke di Malaysia satu botol, 500ml, harga dia RM2.39 (dari tesco). Manakala coke yang sama, di Jepun, jap, google. Hmm Tak jumpa. So try compare lain lak. Jumpa yang tin punya.

4030007-20160622165813-2502572706741428

Coke (Coca Cola 350ml/can): 120 yen.

So kat Malaysia, yang tin, takda 350ml, 325ml adala. Kira cincai la.

Coke (Coca Cola 325ml/can): RM1.59

Maksudnya, kalau direct exchange,

screen-shot-2017-01-05-at-12-36-52-am

Manakala, kalau exchange terbalik pulak,

screen-shot-2017-01-05-at-12-38-12-am

Apa yang kita dapat dari kajian air tin coke di Malaysia vs Jepun?

Jepun punya Coke lagi mahal. Satu coke di jepun, boleh dapat almost 3 tin coke di Malaysia. Peh…. nasib baik saya dah berenti minum coke sejak kahwin. Now, adakah ini bermaksud, majoriti barang di Jepun adalah 3 kali ganda yang ada di Malaysia?

Jom kita kaji lagi. Sekarang saya nak pegi kedai kasut NIKE Jepun. Siut la semua bahasa jepun. Takpe. Search je. So saya nak search Pegasus 33. Ini result dia.

screen-shot-2017-01-05-at-12-41-32-am

12,960 yen, kalau convert ke Malaysia, = RM 496.83. Sekarang tengok lak kasut yang sama di Malaysia berapa. Didapati, kasut yang sama, di Malaysia, adalah RM479. So kasut Nike di jepun, mahal 17 ringgit. Hmmmm takdelah jauh sangat sampai 3 kali ganda.

screen-shot-2017-01-05-at-12-43-31-am

Saya terfikir, apakah bajet sehari di sana? So saya jumpa ini :

screen-shot-2017-01-05-at-12-58-24-am
http://www.japan-guide.com/e/e2410.html

Maksudnya, (saya pi 2 orang so, ):

Low budget : RM220 – RM460 sehari
Medium budget : RM460 – RM990 sehari
High budget : Lebih RM990 sehari

Dari web yang sama, saya rumuskan, untuk Medium Bajet (Tengah2) supaya boleh agak kalau low bajet, jangan lepas pricing ni. Untuk tengok low / high boleh pi web tu sendiri.

Accommodation : 7,000 – 15,000 yen per double room and night
RM270 – RM580
At this level, you will find rooms in business hotelsminshuku and inexpensive, no-frills ryokan. Some tour packages (for individual travelers) include accommodation at quality Western style hotels at this price level.

Breakfast : 500 – 1,000 yen per day
RM20 – RM40
Many coffee shops and some restaurants in shopping areas and around train stations offer breakfast sets for around 500 to 1000 yen.

Lunch : 800 – 1,500 yen per day
RM30 – RM60
At this level you will have an even larger range of inexpensive restaurants such as the above mentioned fast food places, plus restaurants which offer lunch set specials for around 1000 yen.

Dinner : 800 – 2,000 yen per day
Conventional restaurants are generally more expensive in the evening than during lunch time, as there are no lunch specials. At this level, you will be able to enjoy a nice dinner at a wide range of fast food and conventional restaurants, including the restaurants found in department stores where meals typically cost between 1000 and 2000 yen, not including alcoholic drinks.

Sightseeing : 500 – 1,000 yen per day
RM20 – RM40
Admission to famous temples costs between 100 and 700 yen (around 200 yen in Kamakura and around 400 yen in Kyoto and Nara). Most museums and castles charge about 200-1000 yen per person.

KESIMPULAN

Sifir dia saya ingat ginila.

100 yen = RM4
500 yen = RM20
1000 yen = RM40

Ha…. pandai2 la.

So 500 yen (RM20) boleh dapat apa? Big Mac 380 Yen (RM15) manakala tambah fries kecik, 150 yen (RM6) tidak termasuk air. Air bawak sendiri la jimat.

bigmac_l
frenchfries-m_l

Kongsi di :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *