Running Rules Pt 12 : The Up Beats Down Rule

central-aerobic-adaptations

Lari naik bukit akan memperlahankan kita tapi lari turun bukit akan menambah kelajuan kita. (meme la)

Contoh : Nak cakap contoh payah, ce cari bukit kat rumah, try lari tengok camna.

Sebab : Bukit ni tinggi, makin lama, makin tinggi kalau panjat bukit. Bila level depan lebih tinggi dari level sekarang, tenaga yang diperlukan untuk atasi level tu lebih.

Kecuali : Kalau lari malam lepas tu belakang ada hantu kejar.

Aplikasi dalam hidup : Ada fasa yang kita kena lalui tu macam mencabar sikit. Tapi lepas fasa tu habis, semuanya senang.

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_