Running Rules Pt 16 : The New-Shoes Rule

ct-ct-met-shoe-tax-a.jpg-20130205

Tukar kasut bila kasut itu dah cecah 400 batu atau 600 KM.

Contoh : Kalau dah lebih 600 KM lari pakai satu kasut tu baik beli baru.

Sebab : Dah lunyai dah kasut tu. Getah dia pun dah tak absorb hentakan. Lebih baik ada 2  pasang kasut setahun dan boleh rotate. Bila tahun baru, beli baru.

Kecuali : Kalau takde duit tu nak buat macam mana, agak-agaklah kalau kasut tu macam ok lagi pakai je la daripada takde kasut.

Aplikasi dalam hidup : Tahu bila untuk berhenti.

 

Kongsi di :

Comments 2

  1. bayu December 23, 2015

    salam tuan.
    sy baru berjinak dengan larian
    so bila sy start lari ultra sy mula sakit bhagian ankle and lutut sebelah dalam utk both leg.
    adakah disebabkan kasut?
    nak dikatakan training tidak cukup, rasa saya lah dah cukup..hehe
    cuba bagi sy solution tentang kasut dan training or anything utk elak saya kurang berasa sakit ketika larian.
    maaf nubis bertanya

  2. khairulazizi December 23, 2015

    Hi Bayu,

    Biasanya memang sebab kasut. Kalau salah pakai kasut, force atau pressure dari tanah tu naik ke kaki hingga ke lutut setiap kali pijak tanah. Kalau kasut tak sesuai, force tu absorb banyak akhir sekali naik ke pinggang. Kalau kasut betul, sebahagaian force tu dah diserap oleh kasut.

    Trail ni lagi ganas sebab surface dia tak menentu. Dan force yang kaki kena tanggung lagi banyak. Untuk ultra you pakai kasut apa, kalau tak kisah untuk share. Kalau you lari 10K you bayangkan berapa banyak tapak you langkah dan berapa banyak force yang kaki kena tanggung.

    Untuk lutut tu saya pun pernah sakit tapi bila saya mula pakai knee strap utk training dan race, alhamdulillah dah tak sakit sampai hari ini. Boleh baca sini :

    http://lariansebuahkitab.com/blog/pain-knee-pain-atau-sakit-lutut/

    Lutut ni memang sakit esp. kalau dah berumur. Ada faktor kurang pelincir pun ya juga yang ini kena ambil ubat lutut dan kurangkan ais.

    Kalau ankle ni mungkin sebab teknik larian. Mungkin cara pijak tu tak betul atau pun mungkin juga over use. Kasut salah pun main peranan. Cuba tgk part tapak kaki nak landing tu.

    http://lariansebuahkitab.com/blog/lari-teknik-larian-yang-betul/

    Anyway, saya sekarang mmg tgh sakit ankle. Nanti saya post penemuan saya soon.

Comments are closed.