Sijil Pt 2

Certain event oversea require runner untuk masuk race yang AIMS certified. Sebab dia mintak sijil race kita. So, apakah AIMS?

Association of
International
Marathons and Distance RaceS

Dalam 10+2 perkataan, AIMS adalah : Mempromosi distance running sambil bekerjasama dengan IAAF dalam undang2, rekod larian antarabangsa.

Website dia boleh tengok sendiri di sini atau WIKI sini.

Kiranya, kalau event larian tu AIMS certified, so result dia laku la dan ada value in case nak lari ke bulan atau planet lain pulak. :p Sebagai contoh, untuk CONFIRM masuk ke Berlin Marathon, sapa yang ada pernah masuk race AIMS certified dengan catatan masa tertentu memang takde masalah untuk register. Kalau takde, ikut nasib dan kena lalu proses undi. Contohnya bawah ni undang-undang Berlin Marathon. Untuk kategori fast runner, memang CONFIRM kena ada AIMS, kalau tade, sila masuk kategori lain (maksudnya tak confirm dapat la):

Screen Shot 2015-04-13 at 10.38.04 PM

Kat Malaysia ni cuma ada 3 race sahaja yang AIMS certified.

Penang Bridge International Marathon
Borneo International Marathon
Kuala Lumpur International Marathon

So, kalau ada cita-cita nak lari jauh sikit dah kena start lari salah satu dari race diatas. Maksudnya, peluang lebih cerahlah.

Kongsi di :