Strava : Premium Version Pt 6

Lama brenti lari maksudnya lama tak buka Strava. Dah lain kau sekarang ya macam-macam Aku tengok ada.

Ok. Umum mengetahui Strava ini adalah Facebook untuk atlit atau manusia aktif. Core dia mula-mula basikal kendian larian. Dan sekarang dah macam-macam lagilah. Sebabkan lama tak buka, so first sekali saya sign up balik premium member.

1. Harga dah naik

Zaman dulu masa saya aktif harga dia USD59. Sekarang saya tengok harga dia naik sikit. Naik USD0.99.

2. Boleh payung member

Then saya tengok kita boleh payung membership ni ke orang lain, misal kata nak payung ke awek kita ke bffr (besf-friend-forever-running) kita ke bini kita. Kawan-kawan kita ke. Basically Strava dah nampak ada elemen sedekah.

Screenshot 2020-07-02 at 3.57.54 PM

Ni detail page sedekah tu.

Screenshot 2020-07-02 at 3.58.41 PM

Sebabkan bini saya tade strava lepas tu saya bising nak suh dia kurus so saya payung dia satu. Lepas ni dia tade alasan la itulah inilah. Tereadmill dah beli ni. Tolong achieve target level sabrena9 ok. 😀

strava

3. Dekat segment boleh letak goal

Segment ini adalah route larian yang kita save atau favourite kita. Dulu zaman saya dia cuma listkan sapa paling laju kat situ, termasuk kita punya PB. Tapi sekarang ada baru kita boleh setkan goal kita nak PB berapa kat situ.

Screenshot 2020-07-02 at 4.09.37 PM

Tengok kat Bukit Jalil – 1 Full Lap. Paling hipster brader Radin Farizuan tu… juara carta.

Screenshot 2020-07-02 at 4.12.28 PM

So kalau nak set goal kita contoh nak jadi juara hipster terkini boleh set goal dulu. Jadi tidak tu belakang cite sebab biasanya memang tak jadi.

Screenshot 2020-07-02 at 4.12.58 PM

So ni saya dah set goal saya (saja nak tengok interface dia bukan betul2 tau). Ada time remaining.

Screenshot 2020-07-02 at 4.16.16 PM

Ok dah update. Ada goal la kat segement tu. Refer Bukit Jalil – 1 full lap

Screenshot 2020-07-02 at 4.18.10 PM

So kalau click kat my goal, semua himpunan goal akan ada disini.

Screenshot 2020-07-02 at 4.20.40 PM

Screenshot 2020-07-02 at 4.20.49 PM

4. Heatmap

Ini dah lama. Dulu pun ada. Saja saya nak update tengok saya punya heatmap canne. Last update 3 tahun dulu. Benda heatmap ni kita kena click utk update. Bukan Auto.

So nampak gaya saya mmg selalu lari kat area rumah dulu sebab situ merah gila.

Screenshot 2020-07-02 at 4.22.34 PM

Zoom sikit, ada 3 tempat. Taman BK3 kat rumah lama saya dulu. Then bawah tu area rumah saya sekarang. Atas cam ular tedung tu Taman Bukit Jalil.

Screenshot 2020-07-02 at 4.24.32 PM

Tapi heatmap ni saya update sebenornya sebab nak tengok yang ni. Mahal heat map ni nak buat. Banyak pengorbanan yang telah dilalui nak buat garis merah kat tempat ni. Fuh. Zoom out kejap.

Screenshot 2020-07-02 at 4.26.51 PM

Ahem.

Screenshot 2020-07-02 at 4.28.47 PM

Ni se lagi. Tapi cam heatmap dia lain pulak patut line-lien dia jadi cam aura. Rasa ni sebab loading lambat ni atau effect zoom in zoom out.

Screenshot 2020-07-02 at 4.32.37 PM

4. Fitness Level

Ok ada satu ni saya suka. Kita boleh tengok level fitness kita naik atau turun. So pada saya features ni memang berbaloi untuk kita jadi premium. Bagus juga untuk kita compare sebelum kita train dan selepas kita habis train. Boleh tengok level fitness kita masa race nanti.

Screenshot 2020-07-02 at 4.34.27 PM

Ini pula all time. So saya boleh tengok saya paling fit masa 21K HSN. Masa tu saya nak cuba achive SUB 2 marathon tu. Tapi asal yang masa saya lari kat 21K 2XU tade pulak? Tokyo Marathon pun tade. Hmmmm…. takpelah.

Anyway boleh tengok past punya fitness level compare yang terkini. Paling fit markah 48. Sekarang restart balik 9 markah je. Ni macam markah add math zaman sekolah dulu.

Screenshot 2020-07-02 at 4.38.30 PM

Ok. Bila saya check balik strava ni saya tengok masa peak 48 markah 21K HSN tu saya ada data heart rate. Manakala masa Tokyo Marathon tiada data heart rate. Saya pun dah lupa saya tak pakai chest strap tu kut masa tu.

Screenshot 2020-07-02 at 4.44.28 PM

Tapi, yang data baru ni ada pulak fitness level. Saya langsung dah tak pakai. Pelik betul. Ntahlah. Nantilah check balik.

5. Training Log

Yang ni macam lain sikit dari yang dulu. Tapi rasa dulu saya tak sure ada screenshot ke tak. Basically inilah dia. Bulat-bulat tu boleh tukar sama ada time, elevation, atau distance. Ni data terkini bulan ni.

Screenshot 2020-07-02 at 4.50.49 PM

Ni zaman dulu masa tengah kencang.

Screenshot 2020-07-02 at 4.51.37 PM

6. Perks

Ni pun macam baru. Ada perks untuk premium. Dapat banyak offer. Tapi rasa yang online boleh la kalau fizikal tak sure. Nampak macam kalau tade bendera negara kita so tak leh apply la.

Screenshot 2020-07-02 at 4.53.59 PM

 

Kesimpulan

No wonder harga subscription naik 0.99 sen doll…. banyak benda baru ghupenya. Oklah tu. Saya suka Strava ni personally sebab kalau kita aktif, paling busuk pun semua data kita ada dalam strava. Later bila kita nak buat kira-kira ke apa ke boleh check data ni balik. AL maklumlah nak time travelling keta back to the future tu tade. So ni la cara nak time travel tengok kita zaman dulu canne. Syarat dia kena input data la. Tak input tadak la.

 


Catatan berkait

Strava : Premium Version
Strava : Premium Version Pt 2
Strava : Premium Version Pt 3
Strava : Premium Version Pt 4
Strava : Premium Version Pt 5
Strava : Premium Version Pt 6

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *