Strava : Pt 3, Fitness & Freshness

Saya dah simplifykan target Fitness & Freshness Strava ni dalam bentuk graphic agar jadi guide untuk kita corakkan graph Fitness & Freshness Strava kita.

First, recap matlamat dia (setakat ini)

Pertama, nak tengok keadaan fitness semasa, then, long term target adalah untuk naikkan level fitness lebih tinggi berbanding fatigue, sekaligus agar form tu besar dan cantik.

Kedua, nak pastikan yang bila menjelang minggu taper sebelum race, fatigue tu mesti turun bawah, kurang dari fitness, agar, form pada waktu race, besar dan cantik.

Ketiga, nak buat perbandingan dengan race sebelum. Sepatutnya fitness level semasa mesti lebih tinggi dari masa race sebelum. Agar, potensi nak buat PB tu tinggi.

Basically kalau 3 condition ini = true, then training kita bakal membuahkan hasil, dan mungkin PB itu benar.

Then, ini graph detail dia,

Ini pulak simplify graphic untuk jadi rujukan kita

Saya sebenarnya nak tau gak Fitness ni boleh naik sampai berapa. Tak silap saya, kalau kita sebelum ni lemau, bila training fitness memang naik cepat. Tapi kalau kita memang dah lama training dan memang fit, dia punya nak naik tu agak sang sipoot.

_ _

Update terkini

Saya menulis hampir setiap hari. Selain hal random larian, antara tumpuan saya adalah,

Short term target : Kajian serius tentang tidur, heart rate dan mengemas blog.
Medium term target : Dalam training 5K bagi mencapai SUB25 sambil mengkaji reverse aging.
Long term target : Menyelesaikan misi #siri7m.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog saya.

Semoga ada manfaatnya.
_

Tentang Penulis

Saya mula lari tahun 2013 depan rumah, tak sampai 1 KM. Tiga tahun selepas tu saya buat first FM saya di Bali dan pada tahun keempat, saya lari di Tokyo Marathon.

Setelah berehat 3 tahun, tahun 2020 merupakan tahun restart saya, so saya mula balik dari 5K. Boleh baca pengembaraan larian saya di sini.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *