Di mana ada kemahuan, disitu ada JALAN LURUS. Sekarang tengah fokus, #siri7M

_

Awal Kata

Ramai yang lari dari kebenaran. Sikit yang sanggup lari kearahNya.

Yang paling payah untuk manusia terima adalah kebenaran. Dan inilah satu-satunya jalan untuk sampai pulang pada yang Hak. Lalu, hal kebenaran menjadi mesej utama, dari zaman awal manusia, hingga ke zaman hari ini.

Lari, atau larian, adalah salah satu cara mengenal diri. Dan banyak yang dipelajari dengan hanya “berlari”. Lalu, saya tuliskan sebuah hikayat tentang larian, yang saya namakan “Larian Sebuah Kitab”.

Saya akan cuba terus berlari, selagi mampu, dan selagi ada asa dan esa. Ia bukan kerana mengejar sesuatu, atau meninggalkan sesuatu. Ia adalah tentang mencari diri, sebenar diri.

Kejayaan hanya bakal dicapai melalui cinta bukan pada sesiapa, tetapi sebaliknya cinta pada yang SATU. Maka jangan takut dan risau jika kita diuji bagai hingga terbalik segala ada yang di bumi ini. Jangan sangsi jika jalan yang kita lalui bertentangan dengan jalan majoriti.

Dimana ada kemahuan, disitu ada JALAN LURUS.

Tentang Penulis

STRAVA-LOGO

Saya adalah seorang pelari pada petang hari ( dan sedang cuba menukar kepada waktu pagi sekali sekala untuk rasa apakah bahagianya). Saya tinggal di Bandar Kinrara, bekerja sebagai seorang designer di Bukit Jalil dalam usaha untuk menjadi penulis sepenuh masa, dan biasanya lari di taman berdekatan. Saya dan seorang isteri, seorang anak lelaki, mempunyai seekor kucing berwarna putih dan seekor iguana berwarna hijau.

Saya suka menulis. Dan ini adalah sebahagian dari hidup saya yang cuba saya karangkan agar ia ada manfaat bagi yang berminat.

 

 

Running Episodes

#siri7M

Setelah berhenti lari selama hampir 780 hari, saya rasa macam nak kena buat comeback. Untuk itu saya membeli seekor treadmill lentik tanpa elektrik. Lagipun musim MCO lemau duduk rumah tatau nak buat apa. Elok treadmill ini sampai rumah esoknya Midin umum boleh keluar riadah luar rumah. Lega juga. Tapi takpelah. Saya mula buat target baru.

So saya mintak ilham. Akhirnya dapat ini. #siri7M. Saya consider ini adalah antara episode major dalam kerjaya larian saya.

BACA

 

#memecahkebuntuan2

Selepas struggle untuk SUB1 bagi 10K dan akhirnya membuahkan hasil entah macam mana menjadi pemenang 10K Media Challenge SCKLM 2017. Kali ini saya cuba untuk menewaskan umur yang tua bagi mencapai matlamat SUB2 untuk Half Marathon, inspirasi Breaking 2 oleh Nike. Alhamdullilah berjaya SUB2 untuk HM tapi malangnya tak cukup kilometer la pulak event 2XU tu.

Instagram

 

 

#siritokyomarason

Antara episod kemuncak dalam kerjaya sebagai pelari, perjalanan 14 hari ke Tokyo Jepun hakikatnya mengajar saya kepada 3 perkara yang berlaku di dalam 3 fasa di sana.

Sebagai seorang runner berlari mencari diri, samurai pembunuh hati pemusnah dan penulis yang mabuk cinta di bar Peter Cat yang telah terhapus.

Instagram

Screen Shot 2017-08-21 at 12.34.53 AM

#42yangsatukitab

Full Marathon yang pertama seumur hidup. Benar kata orang, pada 30KM yang pertama disitu seorang runner diuji sama ada untuk terus mara atau terus berhenti. Berbekalkan training 30 hari, saya menjumpai diri saya di Pulau Dewata ini.

Instagram

Screen Shot 2017-08-21 at 1.02.15 AM

#kitabkeviktor

Larian May di tanah Australi – kitab bercampervan bersama famili. Selain larian untuk perlumbaan, ini adalah siri catatan pengembaraan 17 hari hidup minimalist dari Melbourne ke Great Ocean, dan kembali Melbourne melalui jalan The Great Ocean road yang secara rasmi bermula pada KM 129.

Tidak terjumpa kanggaro, mungkin petanda untuk kembali ke sana satu hari nanti.

Instagram

Screen Shot 2017-08-21 at 12.37.01 AM

Running Shoes

Kasut
Saya beruntung dan bersyukur kerana selain dari membeli kasut, ada orang sudi bagi kasut untuk test dan tulis dengan sepenuh hati.

Sekarang
Nike Zoom Streak 7
Nike Zoom Fly 3
Nike Zoom Pegasus 37
Nike Zoom Pegasus 37 (treadmill)

Previous
Nike Zoom Streak 6 Retired at 119 KM
Nike Zoom Pegasus 33 Retired at 399 KM
Nike Lunartempo 2 Retired at 399 KM
Nike Pegasus 31 Retired at 572 KM
Nike Lunarglide 6 Retired at 299 KM
Nike Flyknit 3.0 Retired at 119 KM
Salomon Speed Cross3 (Trail)

Sponsor
Asics Gel Nimbus 19
Asics Gel Kenun

Hadiah
Brooks Ghost 9 ( 2017 SCKLM 10K Media Challenge Winner )

 

Running Watch

Sekarang
Suunto 9 Baro Titanium Leather
(2020 – ?)

Previous
Suunto Ambit 2 HR
(2013 – 28 Aug 2020)

 

 

 

 

Running Club

Conquer Running Team

Sesungguhnya solat berjemaah lebih baik dan afdal dari solat seorang diri. Dikatakan gandaan 27 kali lebih sempurna. Manakala dalam arena larian pula, lari berjemaah mungkin boleh buat seseorang cergas 27 kali ganda dari lari bersendirian. Ini masih teori.

If you want to go FAST, go alone. If you want to go FAR, go together – African Proverb.

“WE RUN AOR” Running Crew based in Alor Setar, Kedah.

Instagram

screen-shot-2016-11-18-at-1-14-38-amscreen-shot-2016-11-18-at-1-21-58-am

Milestones


1. PB – Personal Bestpb
42K 05:06:01 2017 Tokyo Marathon, Japan aims
21K 01:59:33 2017 2XU Compression Run sub2
15K 01:29:33 2016 Natura Run For Hope
10K 00:53:51 2016 Angela Taylor Run-Walk, Australia sub1
7K 00:37:04 2017 SCKLM
5K 00:25:44 2017 SCKLM

iconmonstr-medal-6-icon-48

2. Yearly Distance
2020 –
2019
1.6 KM 
2018 
93 KM 
2017
 574 KM (target 999 KM)
2016 729 KM (target 999 KM + 134 KM)
2015 500 KM (target 999 KM)
2014 376 KM (target 365 KM)
2013 244 KM (no target)

3. All time since Mac 2013
( as per 31 Aug 2020)

Distance : 2,409 KM
Run : 416 runs
Race : 35

4. Running Summary
Summary : 2016 – Kitab ke Viktor
Summary : 2015 – Tahun yang tewas
Summary : 2014 – A year of 300 Pt 2
Summary : 2014 – A year of 300 Pt 1

5. HRrest 
2020 FEB – 61
2016 FEB – 63

6. Strava Suffer Score
433 : 14K Conquer the Trails @ KIARA

7. Others
Sijil-sijil mintak kerja

8. Race Challenges
race-001

3K 2013, Taman BK3
5K 2013, Kidney Run Putrajaya
7K 2014, IMU Chariofare
10K 2014, BSN Putrajaya Night Run
12K 2015, Hulu Langat Trail Run
15K  2015, LHKSNS Kuala Kangsar
21K 2015, Nike We Run KL
42K 2016, Maybank Bali Marathon

Next
50K, 100K

9. Location Challenges
1. Race Kampung Sendiri :
Bukit Jalil 2014, 7K IMU Chariofare
2. Race KL / Selangor :
Putrajaya 2014, 10K BSN Putrajaya Night Run
3. Race luar KL / Selangor :
Pulau Pinang 2014, 10K Penang Bridge
4. Race Sabah / Sarawak :
Sabah 2015, 10K Ranauthlon
5. Race Asean
Thailand 2016, 25K Tarutao Mini Marathon
6. Race Australia
Australia 2016, 21K Great Ocean Marathon
7. Race Asia
Japan 2017, 42K Tokyo Marathon

Next :
8. Race Europe
9. Race America

10. Distance Challenges
Lari 30K sebulan Aug 2014
Lari 365K setahun 2015
Lari 99K sebulan Aug 2016

Next :
Lari 999 setahun

11. Running Log

12. Strava Heat Map
Last Updated 01.07.2020, view

Running Races


Next Incoming Race – 1

29.11.2020
5K VR Pharaoh Marathon

Past Races 2020 – 2

27.09.2020
5K VR Berlin Break the Wall Run
00:26:28 #87/444

31.08.2020
10K VR Master of The Streets
01:06:26

Past Races 2019 – 0

😴

Past Races 2018 – 0

😴

Past Races 2017 – 8

12.11.2017
15K Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2017

27.10.2017
10K + 5K Cyberjaya International Night Duathlon 2017

14.10.2017
21K Hari Sukan Negara 2017
02:05:57 #200/3469

01.10.2017
15K : Lipis hill Challenge
01:31:02 #25/103

24.09.2017
21K 2XU Compression Run 2017
01:59:33 #168/2663 pbsub2

9.09.2017
10K Runsta Back 2 Semesta 2017
00:58:05 (Unofficial Suunto Ambit 2)

19.08.2017
15K Larian Sukan Sea 2017
01:31:23 #329/5258

30.07.2017
12K Smart Tunnel Run
01:34:33 #549/1339

23.07.2017
21K PJ Half Marathon

21.05.2017
21K 10K SCKLM aims
00:54:33 #158/4845 sub1

12.03.2017
21K Pahang International Marathon

tokyo_marathon

26.02.2017
42K Tokyo Marathon 2017 aims
05:06:01 #45/107 (Malaysia) #20,340/35,824 (All) pb

22.01.2017
13K Conquer the Trails @ KIARA

Past Races 2016 – 12

17.12.2016
21K 2XU Compression Night Run 2016
02:57:47 #787/1294

13.11.2016
15K LHKSNS Kuala Kangsar
01:33:33 #197/936

28.08.2016
42K Maybank Bali Marathon aims
06:20:26 #924/1371

21.08.2016
10K myBuddies Run
00:57:05 #100/1303 sub1

07.08.2016
21K SCKLM aims
02:15:26 #402

22.05.2016
10K Angela Taylor Run-Walk ’16 Australia
00:53:51 sub1pb

13.05.2016
21K Great Ocean Marathon Australia
02:42:28 (21K mark)
02:57:35 (23K Finish)

10.04.2016
21K Nike We Run KL aims
02:23:20 (Unofficial Suunto Ambit 2)
Record not found in NIKE

27.03.2016
15K Inov8 Trail Run makefg.php
01:40:11 (Unofficial Suunto Ambit 2)

20.03.2016
25K Tarutao Mini Marathon Thailand
03:25:33 (Unofficial Suunto Ambit 2)

13.03.2016
21K Bukit Jalil Half Marathon

21.02.2016
15K Natura Run For Hope
01:29:33 (Unofficial Suunto Ambit 2) pb

31.01.2016
14K Conquer the Trails @ KIARA makefg.php
02:36:26 #42/122

Past Races 2015 – 8

29.11.2015
15K LHKSNS Kuala Kangsar
01:44:50 #218/602

01.11.2015
10K Ranauthlon makefg.php
01:30:24 #27/69

24.10.2015
21K BSN Putrajaya Night Run

04.10.2015
21K SCKLM

31.08.2015
5K Merdeka Fun Run (Ghost Runner)
00:33:28 (Unofficial Suunto Ambit 2)

31.05.2015
10K Kuantan Half Marathon
01:01:56 #34/255

24.05.2015
10K Melawati Run
00:54:17 #92/472 sub1

26.04.2015
12K Hulu Langat Trail Run makefg.php
01:54:19 #377/842

08.03.2015
21K Bukit Jalil Marathon
02:27:23 #414/1575

01.02.2015
21K Nike We Run KL
02:18:52 #571/2653

Past Races 2014 – 4

30.11.2014
10K NM Galaxy 4th Run Cyberjaya
00:50:02 #27/304 sub1

16.11.2014
10K Penang Bridge aims
01:04:57 #400/11244

11.10.2014
10K BSN Putrajaya Night Run
01:01:19 #111/1563

20.09.2014
7K IMU Chariofare
00:39:41 #?<100 pb

Past Races 2013 – 2

15.06.2013
5K Alam Sekitar Padang Merbok
#Last

28.04.2013
5K Kidney Run Putrajaya
00:46:44 #?

Infographic





Blog Info


Blog Stat

Saya mula menulis sejak tahun 2013. Namun pada September 2014, content larian dipindah ke blog khas lalu lahirlah lariansebuahkitab. Maknanya umur blog ini dah 6 – 7 tahun. Paling tinggi hit blog adalah Januari 2019 : 15,912 dengan average daily read, 513 kali.

Masih belum lepas 21 K reader sebulan maksudnya baru level 15 K. Harap at least boleh cecah sebulan 42 K reader barulah blog runner namanya. Tapi semua ini perlu support dari anda para pembaca yang kacak dan cun serta melentiks.

Lihat analytic blog sini.

Manakala Alexa Ranking dalam dunia adalah
#4,728,032 pada 6 Nov 2020.

Lihat update sini.

Ada kawan cakap ke saya blog ni dalam Malaysia kalau ikut kategori blog runner sekarang ranking no 4. Lagi 3 blog atas saya bahasa inggeris. Ntah ye tidak tatau la tapi kalau betul maksudnya takleh la saya nak tulis benda-benda meraban. Cilakak betul.

 



Social Media

Kalau rajin nak follow IG saya boleh cari Khairulazizi. Saya tak privatekan pun so boleh follow bila-bila masa. Tapi IG saya bukan dedicated khas untuk lari sahaja sebab campur macam-macam dalam tu contohnya makan gulai ikan patin, main menan atau pergi ride naik motor.

Namun begitu, semua yang pasal larian saya ada tag #lariansebuahkitab. So kalau menyampah tengok gambar yang tade kaitan lari boleh follow hashtag tu je.

Manakala Facebook, dulu saya ada buat satu page khas untuk blog ni tapi minta maaf saya memang tak berapa nak aktif main Facebook ni. Bagi saya agak complicated dan time consuming so memang jarang nak update. Tapi kalau nak pergi juga ada sini.

Facebook

Lain-lain hal berkaitan

Boleh email saya kalau ada cadangan genius nak memajukan arena larian negara. Email di penulis@lariansebuahkitab.com

Kalau nak suh review apa benda ke boleh bagitau tapi saya review tu yang jujur apa saya rasa. Sikit-sikit nak upkan boleh la namun saya akan tulis benda hat tak elok jugak. Tipu masuk neraka tau tak.

Untuk slot ad / iklan saya malas nak buat rate card so kalau berminat boleh propose. Ikut yang biasa-biasa je tadehal benda boleh bawak bincang.