Teori 10% Pt 3

Terima kasih kepada salah seorang pembaca blog saya ini yang membetulkan kiraan saya pada posting sebelum ini. Nampak sangat matematik saya menjunam ke peringkat KBSR. Inilah padahnya bila ada benda nak kira, suruh staff yang kirakan sebab malas nak kira sendiri.

Anyway, ini pembetulannya.

Average Pace #werunkl 21k – 6:18
Average Pace bukit jalil 21k – 7:08

Average Pace bagi kedua larian ini adalah : 6:43, bukan 7:11. 6.71 saat tu, .71 tu bukan saat tapi .71 minit.

Dalam erti kata lain, 403 saat tu adalah 6:43.

60 + 60 + 60 + 60 + 60 + 60 + 43 = 403 saat = 6:43

Macam mana dapat jawapan ni,

1. Saya kira kat google spreadsheet saya,

Screen Shot 2015-10-21 at 11.51.58 PM

2. Saya double check dekat web ni,

Screen Shot 2015-10-21 at 11.53.44 PM

So, ini membawa kepada kesimpulan baru, anggaran masa untuk larian 21k seterusnya adalah,

2 jam 21 minit 03 saat

Screen Shot 2015-10-21 at 11.54.51 PM

Walau bagaimanapun, race #bsnpnm2015 weekend ni cancel. So teori 10% ni akan digunakan pada race yang lain.

Terima kasih kepada pembaca As Tu atas pembetulan. Semoga tuhan memberi anda kesenangan dan rezeki yang tidak tersangka. AMIN



Kongsi di :

Comments 2

  1. as tu October 22, 2015

    hehe.. saya peminat blog ni.. sumber inspirasi dalam larian.. buatkan rasa semua orang pun boleh lari.. saya plan nak buat half maratahon tahun depan.. tu yang nak ambik tips dari blog ni.. huhu..

Comments are closed.