The Flash : EP01 S03 – Flashpoint

screen-shot-2016-10-06-at-12-48-30-am

Last season punya last episod Flash sudah back to the future dan tahan Reverse Flash dari bunuh mommy dia. Flash kemudian kurung Reverse Flash, dan timeline sudah berubah dimana mommy and papa dia sudah hidup. So Flash sangat bahagia sebab akhirnya dia rasa dia macam dapat semula apa yang telah dia hilang selama ini.

Namun timeline baru ini agak lain sikit dan memang lain pun.

Pertama, sebabkan mommy and papa dia sudah hidup, so dia tak jadi anak angkat Joe West lalu Iris & Joe tak kenal dia. Lepas tu pulak, Wally adik Iris adalah The Flash dalam timeline ini. Lepas tu pulak, Cisco Rahman adalah seorang jotawan technologis. Dan lepas tu pulak, Caitlin bukan saintis tapi masih genius.

Lepas tu pulak, since Flash sudah fakap itu present timeline dan create new timeline, the more Flash guna speedster dia makin banyak memori pasal present timeline dia yang lama tu hilang. So solution dia adalah dia kena bawak balik Reverse Flash balik semula ke waktu dia tahan Reverse Flash dan biarkan Reverse Flash bunuh mommy dia, agar timeline baru yang kucar kacir tu revert balik ke timeline lama.

Last sekali dia bawak balik juga Reverse Flash dan semuanya berubah macam biasa kecuali……. itu sambung next week pulak.

***

Anyway, hal yang lebih kurang sama sudah ada animation dengan tajuk Flashpoint Paradox. Cumanya yang tu ada kengkawan Flash cam Batman etc.

Filem : Flashpoint Paradox

Saya sebenarnya cuba melihat Flash ni dari sudut yang lain sikit. Bukan sekadar character yang lari laju dan cuba sedaya upaya untuk ubah semua benda ikut kehendak diri dia.

At one time di dalam hidup kita, saya rasa kita kena accept benda yang telah berlaku kepada kita. Tak kira apa benda yang kita buat untuk ubah benda itu agar betul menurut perspektif kita, kadangkala, sesuatu benda itu memang ada sebab untuk benda itu jadi macam itu.

Dan kadangkala juga, perspektif kita pula, mungkin tak berapa nak betul juga sebenarnya. So macam mana kita nak kata yang benda tu tak betul, sedangkan kita sendiri pun tak betul.

Dalam episod 1 season 3 ini, ditunjukkan bahawa kesan mengubah masa silam adalah sangat bahaya dan tidak ada gunanya. Dan ditunjukkan juga, semakin nak ubah lagi, semakin besar damage yang berlaku. Tapi ini cerita fiksyen.

Yang sebetulnya kalau cerita kita di realiti ini adalah :

Just forget about the past. And move forward. Past is past. Learn and understand what is the wisdom behind it. So that next time we can avoid the same mistake.

Kira cam kalau kita pernah kena kencing dulu, takpelah nak buat macam mana. Asalkan next time kita jangan kena kencing lagi. Tapi… jangan pulak kita start kencing orang sebab kalau kita start kencing orang, kita last sekali sebenarnya kencing diri kita sendiri.

P/S Hulu dah tak amik Flash. Tapi boleh tengok di web CW.

Kongsi di :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *