The Flash : EP03 S01 – “Things You Can’t Outrun”

Screen Shot 2015-06-28 at 4.37.43 AM

Barry mempersoalkan Joe betapa dia boleh menyelamatkan ayahnya dari lokap dan membawanya keluar lari. Joe cuba memberi perspektif yang lebih luas, kalau pun dia dapat menyelamatkan ayahnya dengan cara itu, bukankah ayahnya akan selamanya menjadi seorang pelarian? Joe berkata kepada Barry,

“And the hardest thing you’re gonna have to face is not some monster out there with powers. It’s gonna be that feeling of uselessness when you can’t do anything … or the guilt that weighs on you when you make a mistake.”

Joe, kemudian bangun dan menghampir Barry dan berkata lagi,

“Some things, Barry, you can’t fight. Some things you just have to live with.”

Kadangkala kesakitan, melemaskan kita. Kita cuba untuk melawan tapi hakikatnya kita tidak ada daya upaya. Menerima segalanya, adalah ubat yang terbaik. Namun, menerima segala, bukan semudah menulis atau berkata-kata.

Di tingkat bawah, Barry berkata kepada Caitlin yang kesedihan.

“My mother died 14 years ago. I used to think the further I got away from her the less it would hurt. But some days, the pain, it’s worse than the day that it happened.”

Kali ini, Barry berdepan dengan Mist, penjahat yang boleh bertukar menjadi gas beracun. Tidak ada cara untuk membunuh Mist, akhirnya setelah Mist tewas akibat keletihan, Mist dikurung di dalam lokap kaca di S.T.A.R Lab. Mereka semua, ironinya, terpaksa hidup bersama walaupun ada tembok kaca pemisah antara mereka.

Dalam episod ini The Flash mem-vibratekan mukanya hingga menjadi kabur bagi mengelakkan ayahnya kenal siapa dia.